Kosovo i Hrvatska: Regionalna suradnja i evropske integracije zajednički cilj

„U tom smislu mi smo podržavali i dodjelu kandidacijskog statusa Srbiji, na isti način na koji smo podržavali i početak izrade Studije izvodljivosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo, i smatramo da je to potrebno pretvoriti u praksu“, navela je Pusić.

Vicepremijerka Tahiri, koju je ministrica Pusić nazvala „historijskom ličnošću zaslužnom za uspostavu mira i dijaloga u regiji i na Kosovu“, kazala je kako Kosovo u tehničkom dijalogu sa Srbijom zagovara dijalog i suradnju u regiji.

„Kroz taj tehnički dijalog mi takođe implementiramo evropske standarde dobrosusjedstva i regionalne suradnje. U budućnosti želimo više sporazuma, ali i veću pažnju na njihovu primjenu, a za regiju je vitalno da sve zemlje regije budu evropske – ne samo prema Evropskoj uniji, nego i prema susjednim državama“, navela je Tahiri.

Jedna od tema razgovora bilo je i otvaranje studija albanologije u Hrvatskoj i studija kroatistike na univerzitetu u Prištini, kao i ekonomska suradnja u energetici i infrastrukturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.