Kosovo na vrhu liste zemalja u kojima su se njemački državljani zarazili koronavirusom

Nemački Institut “Robert Koh” (RKI) napravio je listu zemalja u kojima se najveći broj Nemaca zarazio koronavirusom, a na samom vrhu te liste je Kosovo, prenosi Tanjug.

RKI ukazuje da se od sredine juna, nakon prvog otvaranja granica, beleži rast osoba koje su se zarazile koronavirusom tokom boravka u inostranstvu.

Pre “zatvaranja“ sredinom marta, udeo uvezenih slučajeva, prema RKI, bio je na vrhuncu sa 46 odsto, a nakon zatvaranje granica, taj udeo je pao na 0,4 odsto.

Pošto je došlo do novog otvaranja granica, udeo “uvezenih“ slučajeva popeo se ponovo, na 31 odsto.

Na prvom mestu prvih 15 zemalja „zaraze“ nalazi se Kosovo, odakle je 1.096 osoba “donelo“ koronavirus u Nemačku. Na drugom mestu je Turska sa 501 slučajem, a zatim sledi Hrvatska sa 260 slučaja.

Na četvrtom mestu je Srbija sa 196 slučaja, pa Bugarska sa 166, BiH sa 156, Rumunija sa 113, Poljska sa 112, Španija sa 107, Severna Makedonija sa 92, Albanija sa 86, Holandija sa 50, Austrija sa 44 i Francuska i Ukrajina sa po 43 slučaja.

Kosovo je, inače, od početka na listi rizičnih regiona za koje važi upozorenje od putovanja zbog koronavirusa.

Nemačke vlasti ne znaju zašto je broj inficianih povratnika sa Kosova tako visok.

Međtim, to se povezuje sa Bajramom, tokom kojeg su mnogi muslimani iz Nemačke otputovali u zemlje porekla do porodica.

Od 8. avgusta na snazi je obaveza testiranja osoba koje se u Nemačku vraćaju iz rizičnih regiona, odnosno dvonedeljni karantin.

Testiranje se obavlja besplatno, a moguće ga je obaviti na brojnim stanicama za testiranje koje su uspostavljene na granicama, aerodromima, železničkim stanicama…

I pored toga, najveći broj infekcija dogodi se, međutim, unutar Nemačke, a ne u inostranstvu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana