Savez za zaštitu ljudskih prava protivi se plaćanju testova na kovid-19

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda smatra da građani Kosova ne treba da plaćaju testiranje na kovid-19 i da testiranje treba da bude obaveza nadležnih institucija, prenosi Koha.

Ministarstvo zdravlja počelo je da licencira privatne laboratorije za obavljanje testiranja na koronavirus. Do sada je licencirano 46 laboratorija, od kojih 44 za serološko testiranje i dve za PCR testiranje.

Kapacitet za testiranje je povećan, posebno s licenciranjem privatnih laboratorija i Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u nedostatku transparentnosti, nema jasne kriterijume na osnovu kojih je licenca data.

Savet smatra da je povećanje kapaciteta za testiranje neophodno i pozitivno za građane Kosova, ali da to zahteva ozbiljan nadzor, inače postoji stvarni rizik od pandemijske korupcije.

Takođe, Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda se protivi određenim cenama nepristupačnim za većinu građana Kosova, posebno u ekonomskoj krizi kada veliki broj ljudi zavisi od socijalne pomoći i hitnog paketa.

“Stvaranje uslova za testiranje u slučajevima kada se sumnja na infekciju kovid-19 odgovornost je države, osim u slučajevima kada ispitanici hoće test za turizam, delatnost koja nema problema finansijske prirode”, navodi Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Subvencija od 18 odsto, kako je izjavio ministar ministar zdravlja Armend Zemaj, ako se radi na linearni način, za Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda je neprihvatljiva, predstavlja grubu diskriminaciju, nije u skladu sa borbom protiv pandemije i osiromašuje stanovništvo.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda predlaže da socijalne kategorije, marginalizovane grupe i oni koji su ostali bez posla, budu oslobođeni svake isplate, dok oni koji imaju redovan prihod treba da učestvuju sa ne više od 30 odsto.

“Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda zahteva uspostavljanje tima za praćenje koji će pratiti rad privatnih laboratorija, a ponekad i liste onih koji se testiraju u javnim institucijama kako bi se uklonila svaka diskriminacija, gde bi testiranje bilo prioritet zasnovan na društvenom status, a ne zbog potreba za prevencijom i borbom protiv pandemije”, zaključuje Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana