Kosovo i Turska jačaju vojnu saradnju

Kosovo i Turska nastavljaju s produbljivanjem svojih bilateralnih odnosa, posebno u oblasti vojne saradnje.

Mentor Vrajolli, viši istraživač pri kosovskom Centru za sigurnosne studije, kaže da je posjetom turskog ministra odbrane Ismeta Yilmaza Prištini u februaru otvoreno važno poglavlje u odnosima dviju zemalja.

Kosovo obavlja stratešku reviziju svog sigurnosnog sektora, a u narednih par godina oÇekuje se da će taj proces rezultirati transformacijom Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku te zemlje.

“Uprkos veličini, uspostava vojske ima svoju cijenu,” izjavio je Vrajolli.

“Zato je turska vojna podrška i bilo koja podrška od neke druge članice NATO-a u ovoj fazi vrlo važna za Kosovo.”

S obzirom na to da je Kosovo na presudnoj raskrsnici u svojim razgovorima sa Srbijom o budućnosti sjevernog Kosova, Yilmaz je pružio punu podršku Prištini. Tokom svoje posjete, on je ministru sigurnosnih snaga Kosova Agimu Çekuu saopštio kako se turski parlament usuglasio da obezbijedi neotkriveni iznos finansijske pomoći tim snagama.

“Vrata dijaloga nikad ne bi trebala biti zatvorena, jer nova nezadovoljstva mogu dovesti do novih neprijateljstava,” izjavio je Yilmaz. “Nama je očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i političkog suvereniteta Kosova od presudne važnosti i treba mu se pružiti podrška i zaštita. Mi smatramo da će Kosovo uskoro zauzeti svoje mjesto u međunarodnoj zajednici.”

Yilmaz je dodao: “Kosovo je nezavisna i ravnopravna zemlja na Balkanu. Kosovo bi trebalo imati svoju vlastitu vojsku, kao što je imaju i sve nezavisne i suverene zemlje.”

Çeku je za novinare izjavio da je podrška Turske “vrlo konkretna, vrlo vrijedna i vrlo neophodna u budućnosti.”

Turska je jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i podržava Kosovo u oblasti javne uprave, zdravstva, obrazovanja, vojske i poljoprivrede.

Kao zemlja-članica NATO-a, Turska ima oko 350 pripadnika mirovnih snaga na Kosovu u okviru KFOR-a. Postoji i turska policijska i civilna prisutnost na Kosovu u okviru EULEX-a, OSCE-a i UNMIK-a.

“Kosovo i Turska imaju zajedničke veze bratstva i prijateljstva koje vode porijeklo od dugotrajne zajedničke historije i kulture. I sama zemlja Balkana, turska smatra teritorijalni integritet i stabilnost Kosova vrlo bitnim elementom za mir i stabilnost na Balkanu,” saopšteno iz Ambasade Turske u Prištini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.