Kosovo uznemireno zbog oružja iz Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je uznemirano zbog izvještaja o tome da oružje koje se proizvodi u Srbiji završava u rukama terorista.

Kako je navedeno u saopštenju, uznemirenost je izazvalo objavljivanje dokaza od strane međunarodnih organizacija, kao što je Amnesti Internešenel, da oružje koje se proizvodi u Srbiji nastavlja da se koristi od strane nekih afričkih država, među kojima su i pripadnici terorističke organizacije Boko Haram, kaže se u saopštenju MIP-a Kosova.

U saopštenju, MIP Kosova poziva međunarodnu zajednicu da poveća kontrolu i nadgleda takvo ponašanje srpske države na afričkom kontinentu koje na posredan način doprinosi gaženju elementarnih ljudskih prava i ozbiljna je opasnost za mir i sigurnost.

Ministarstvo ocjenjuje da Srbija koristi prodaju i poklanjanje oružja kao sredstvo ometanja priznanja nezavisnosti Kosova.

“MIP Kosova ocjenjuje da objavljivanje ovih dokaza pojačava ubjeđenje da je Srbija koristila i koristi prodaju i poklanjanje oružja kao diplomatsko sredstvo kako bi se privoljele neke države koje nisu priznale Kosovo da ne preduzmu takav korak”, kaže se u saopštenju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana