Kosovska omladina okreće se ka Evropi

Evropskim kvizom, kog organizira Evropska unija, podstiču se mladi sa Kosova na nauče nešto više o svojim susjedima u Uniji, da otkriju kako se Kosovo uklapa u širu evropsku postavku, te kako se zemlja može pripremiti za svoju evropsku budućnost.

Učenici devetih razreda na Kosovu imaju pravo kvalificirati se za Evropski kviz, koji spada u okvir projekta “Talking Europe (Razgovori o Evropi).”

Evropskim kvizom testira se znanje učenika o Uniji, njenim institucijama, državama članicama, fazama proširenja, Šengenskoj zoni i drugim temama. Pobjednici putuju u nekoliko zemalja Unije zavisno od pokazanog znanja o politikama EU, njenoj strukturi i radu.

Ovo je treća godina za redom da se Evropski kviz održava.

Ragip Gjoshi, savjetnik pri kosovskom ministarstvu obrazovanja, izjavio je da među školskom djecom postoji duboko zanimanje za usvajanje znanja o Uniji.

“Djeca imaju veliko zanimanje, zato što shvaćaju da je njihova budućnost na evropskom tržištu. Učenjem jezika, učenjem o strukturi zemalja EU, i to putem istih akademskih nastavnih programa kao i njihovi prijatelji [u Evropi], nadaju se, kao i mi, da će imati dobru šansu za zaposlenje, za put Kosova ka Evropskoj uniji.”

U takmičenju učestvuju ukupno 32 škole. Kvalifikacije traju od marta do maja.

Gezim Kasapolli, zamjenik ministrice za EU integracije Kosova, kaže da je tokom proteklih godina Evropski kviz pokazao da djeca najbolje predstavljaju Kosovo u Evropi.

“Krenuli smo u pravcu koji će drugi preuzeti i smatram da će to biti ta nova generacija. Ona će imati veliki zadatak vezan za evropske integracije, što nije utrka na 100 metara, nego maraton.”

Ulrike Lunacek, izvjestiteljica EU za Kosovo, izjavila kako je važno da djeca nauče i shvate pozitivne strane, kao i prepreke za budućnost Kosova u EU.

“Posebno je važno da mladi ljudi razgovaraju o svojim shvaćanjima Evrope, o svemu dobrom i lošem. EU nije raj. Mi imamo dosta dobrih stvari i svi radimo na tome da je učinimo boljom, međutim, ima i poteškoća, kao u i svakoj zemlji, svakoj uniji.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.