Kosovski ministri žrtve sajber napada

Stručnjak za sajber bezbednost Sipas Doljit izjavio je da bi kosovska policija trebalo da pokrene istragu o sajber napadima kada su u takve slučajeve umešane javne ličnosti, prenosi Koha.

Doljit je istakao da zvanični profili političara, ali i veb stranice javnih institucija, prema njegovim rečima, uopšte nisu bezbedne.

U sredu uveče, na lažnom Tviter nalogu kosovskog ministra spoljnih poslova Gljauka Konjufce objavljena je vest o smrti diplomate Martija Ahtisarija.

Ta informacija je postala vest u mnogim medijima na Kosovu, ali je Konjufca negirao tu vest ističući da je taj Tviter nalog sa njegovim imenom bio lažan, prenosi KTV.

Konjufca, međutim, nije jedini ministar koji je bio meta takvog napada.

Sličan Tviter nalog otvoren je i na ime kosovske ministarke kulture Vljore Dumoši na kome je objavljena lažna vest o smrti pisca Ismailja Kadarea.

Dumoši je poručila da će slučaj prijaviti policiji, ali Konjufca to za sada nije učinio.

Koha je zatražila pojašnjenje mera koje bi Agencija za informaciono društvo trebalo da preduzme u vezi s tim zloupotrebama imena javnih zvaničnika, ali nije dobila odgovor.

Kosovska policija nije reagovala ni na eventualnu istragu otvaranja lažnih profila u ime vladinih ministara, navodi Koha.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana