Kraj paralelnih bezbjedonosnih struktura na sjeveru?

Kosovski koordinator političkog dijaloga sa Srbijom, Blerim Shala, izjavio je za RSE da su se Priština i Beograd složili o udaljavanju bezbjednosnih struktura Srbije sa sjevera Kosova, što se može očekivati u narednih nekoliko mjeseci.

„Biće potrebni mjeseci da se procjeni naša sposobnost, organizacioni potencijal, da se te strukture zamjene s kosovskim strukturama bezbjednosti“, kazao je Shala, dodajući da će EULEX i KFOR igrati važnu ulogu u toj tranziciji.

Kosovski političari, međutim, podjeljeni su kada je u pitanju prelazak srpskog MUP-a u kosovske institucije.

Ahmet Isufi, predsjednik parlamentarne Komisije za unutrašnje poslove i bezbjednost, potvrdio je u ponedjeljak ukidanje bezbjednosnih struktura, što će biti propraćeno integracijom svih struktura na sjeveru u kosovske institucije.

On ističe da je transformacija pripadnika MUP-a Srbije u kosovske institucije moguća za sve, osim za one koji za sobom imaju izvršena krivična djela, koji su ugrozili teritorijalni integritet Kosova i počinili zločine.

„Realno gledano, dok imamo ovakvo stanje na sjeveru Kosova, potreban je balans. Ali svi koji su ugrozili ustavni poredak, teritorijalni integritet ili prekršili zakon, ne mogu biti dio funkcionalnih mehanizama na Kosovu. Moramo biti realni. Na sjeveru Kosova nije bilo i nema kosovskih institucija. Građani na sjeveru Kosova će putem izbora legitimisati svoje institucije, u skladu sa zakonima i ustavom“, kazao je Isufi.

On dodaje da će poslije završenog konkursa doći do verifikacije svih onih koji su zainteresovani da rade pod kosovskim institucijama.

Na poslijednjoj rundi dijaloga premijera Kosova i Srbije u Briselu nije postignut nikakav dogovor, ali su najavljeni dalji razgovori za 4. mart, kada se očekuju konkretni rezultati oko ukidanja srpskih bezbjednosnih struktura na sjeveru Kosova.

Anton Cuni iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova, takođe član Komisije za unutrašnja pitanja, navodi da pitanje prelaska struktura MUP-a Srbije u kosovske institucije može biti pozitivno jedino ako se ispoštuju redovne procedure o zapošljavanju u Policiji Kosova.

„Ako policija ocjeni da je potrebno regrutovanje novog osoblja, posebno za sjever,  to se onda postiže javnim konkursom za sve građane koji smatraju da su spremni da poštuju zakone i Ustav Kosova“, kaže Cuni.

Transformacija MUP-a Srbije u kosovske institucije za Rexhepa Selimija iz opozicionog pokreta Samoopredjeljenje ne sme se nikada dogoditi.

„To može biti samo privremeni taktički manevar Srbije za njene sopstvene ciljeve.
Uključenje MUP-a Srbije u Kosovo osim teritorijalne podjele manifestira i podjelu unutar institucija Kosova. To ne predstavlja lojalnost prema kosovskim institucijama već postojanje jedne posebne jedinice“, kazao je Selimi.

Srbi ispred paralelnih struktura na sjeveru, međutim, već dugo poriču postojanje srpskih bezbjednosnih struktura u tom djelu.

Radenko Nedeljković, načelnik Mitrovačkog okruga, koji finansira Beograd, kaže da Policija Kosova nosi uniformu i službeno naoružanje u tom djelu.

„Ne postoje bezbednosne strukture na severu Kosova i Metohije. Ja stvarno ne znam i voleo bih da znam koje su to bezbednosne strukture“, kazao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.