Kraj sumnjama o kosovskom “pravednom ratu”?

Novi sud, koji će po svoj prilici optužiti bivše visoke zvaničnike OVK za zločine koji su navodno počinjeni po završetku sukoba, mogao bi da ukloni oblak sumnje koji lebdi nad Kosovom od kraja devedesetih, ocjenjuju pojedini aktivisti za ljudska prava.

“Ukoliko ti slučajevi budu rješeni, Kosovo će biti oslobođeno odgovornosti i kosovsko društvo će konačno biti oslobođeno tenzija koje su ga držale kao taoca”, rekao je za BIRN Ron Gjinovci iz Centra za istraživanje, dokumentaciju i objavljivanje.

“Međunarodno gledano, ovaj sud Kosovu neće donijeti ništa dobro na kratak rok. Međutim, na dug rok ovaj sud i ovaj proces oslobađaju zemlju tereta o navodima o ratnim zločinima počinjenim u ime slobode”, rekao je on.

Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog istražnog tima, koji je istraživao navode o zloupotrebama nakon rata, prošle nedjelje je najavio da će bivši zvaničnici OVK biti optuženi za “protivpravno lišavanje života, otmice, prisilne nestanke lica, protivpravno zatvaranje u zatvorima na Kosovu i Albaniji, seksualno nasilje” i druge zločine.

Vilijamson je rekao da je izvještaj Specijanog istražnog tima pokazao da “ovi pojedinci snose odgovornost za sprovođenje kampanje progona koja je bila usmjerena protiv etničkih Srba, Roma i drugog manjinskog stanovništva na Kosovu, kao i protiv kosovskih Albanaca koji su bili označeni kao saradnici Srba i koji su mnogo češće bili politički protivnici rukovodstva OVK”.

Amnesti internešenel je izrazio zadovoljstvo, zbog toga što je izvještaj potvrdio “raširenu i sistemsku prirodu otmica i ubistava”.

“Ovo je, nadamo se, korak ka pravdi”, saopštio je Amnesti.

Kosovska skupština je u aprilu, pod pritiskom Brisela, odobrila osnivanje novog specijalnog suda, a većina poslanika je to nerado prihvatila kao neophodnost, ukoliko zemlja želi da napreduje ka ispunjenju svog sna o članstvu u EU.

Prijedlog za osnivanje novog tribunala usvojen je sa 89 glasova “za” i 22 “protiv”, nakon žestoke rasprave u parlamentu, tokom koje je odlazeći premijer Hashim Thaçi to nazvao “najvećom nepravdom i uvrijedom koja se može nanijeti Kosovu i njegovom narodu”.

“Naš rat je bio pravedan i u skladu sa međunarodnim pravilima rata”, naglasio je Thaçi, koji je bio politički lider Oslobodilačke vojske Kosova tokom sukoba sa srpskim snagama i čije je ime povezivano sa nekim od navoda o zločinima počinjenim nakon rata, iako je on čvrsto odbacio bilo kakve zloupotrebe.

Kosovska vlada je oprezno pozdravila izveštaj Specijalnog istražnog tima, navodeći da je to “važan korak za utvrđivanje potencijalne odgovornosti pojedinaca i za stavljanje tačke na neosnovane navode i optužbe”.

Međutim, kao znak kontinuiranog nezadovoljstva zbog mogućih optužbi protiv bivših komandanata OVK, Udruženje ratnih veterana na Kosovu izveštaj je opisalo kao “nelogičan, smješan i tendenciozan”, ocjenjujući da je to dio kampanje za nipodaštavanje “boraca za slobodu” iz redova OVK i njihove borbe za oslobađanje od srpske vlasti.

Raniji procesi protiv bivših pripadnika OVK na Kosovu, koje je vodio Euleks, često su bili razlog za protest ratnih veterana, koji optužene vide kao heroje, a ne kao kriminialce.

Bexhet Shala, izvršni direktor kosovskog Savijeta za odbranu ljudskih prava i sloboda, rekao je da navodi u izvještaju nisu “ništa novo” i da je osumnjičene trebalo izvesti pred lice pravde “mnogo ranije, a ne 15 godina nakon rata”.

Shala je, takođe, kritikovao to što će sudije i tužioci biti međunarodni, iako će specijalni sud sa sjedištem u Holandiji raditi prema zakonima Kosova.

“EU je izdvojio oko 300 milona evra za ovaj sud u naredne tri godine. Djeluje kao da će to biti odlična prilika za posao za one iz međunarodne zajednice, dok će domaće sudije i tužioci biti potpuno isključeni iz suda. To Kosovu neće donijeti dobro”, rekao je on.

Ipak, Shala je priznao da je osnivanje novog suda bilo neophodno, iako može biti traumatično za društvo.

“Iako tо osnivanje novog suda nije dobra vijest za Kosovo, to je činjenica koju Kosovo mora da istrpi. Kosovo mora da raščisti svoju prošlost, iako to za nekoga može biti loše i bolno”, rekao je on.

Iako je parlament glasao za osnivanje novog suda, potrebne su dodatne zakonske promjene radi usklađivanja sa kosovskim ustavom kako bi sud zapravo mogao da počne sa radom.

Amnesti je saopštio da bi to trebalo uraditi brzo, da bi se nastavilo sa procesuiranjem.

“Bilo kakvo dodatno odlaganje vodiće nekažnjivosti i dodatnom zastrašivanju potencijalnih svjedoka”, navedeno je u saopštenju.

U izvještaju Specijalnog istražnog tima navedeno je da se vjeruje da su nakon sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine pripadnici OVK oteli do 400 kosovskih Srba i potom ih prebacili u Albaniju, gdje su navodno ubijeni.

Vijest da će se sud baviti tim slučajevima dala je nadu Srbima čiji su rođaci nestali za vrijeme i nakon rata.

Jedan od njih Milorad Trifunović, čiji je brat Miroslav nestao u tokom sukoba sjevernoj Mitrovici, kaže da još nije ubjeđen da će sud nešto promjeniti za brojne porodice čiji su najmiliji nestali.

“Nema političke volje na obe strane, na Kosovu i u Srbiji, da se rješi to pitanje i da se otkrije istina o nestalim osobama”, objasnio je Trifunović.

“Mi i dalje verujemo u pravdu, ali to predugo traje”, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.