Kritičari ogorčeni dodjelom Nobelove nagrade EU

Lideri EU danas su primili ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, ali veliki broj kritičara smatra da priznanje nije zasluženo zbog neuspjeha Brisela na ekonomskom i spoljnopolitičkom planu.

Predsjednik Evropske komisije Joze Manuel Barso, predsjednik Vijeća EU Herman van Rompuy i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz primili su danas u Oslu Nobelovu nagradu i propratnih 1,2 miliona dolara.

Van Rompuy je pohvalio postratne lidere Francuske i Njemačke koji su stvorili EU ujedinjujući njihove ekonomske interese.

Predstavnici Francuske i Njemačke predsjednik Francois Hollande i kancelar Angela Merkel pozdravili su prijem nagrade.

Međutim, kritičari smatraju da je Nobelova nagrada neprimjerena čast za EU. Nagrada dolazi u vrijeme najteže ekonomske krize u Evropi u proteklih nekoliko decenija i višestrukih optužbi zbog obimne podrške Brisela sukobima u drugim zemljama.

Evropski blok se često nalazio na udarima kritika zbog podrške promjeni režima u stranim zemljama, dok je nekoliko zemalja članica podržalo nasilna ugušenja antivladinih demonstracija.

“Mislim da ovogodišnja dodijela nagrade EU obezvrijeđuje cjelokupni koncept njene dodijele. Ono što se zaista dešava je da je EU iza sebe imala najgoru godinu i da ima saradnike u međunarodnoj zajednici koji joj pomažu”, rekao je lider britanske Nezavisne stranke Nigel Farage, prenosi “Russia Today”.

Pojedini raniji dobitnici Nobelove nagrade za mir smatraju da je EU nezasluženo dobila nagradu zbog čega su nedavno uputili protestno pismo fondaciji Alfreda Nobela.

U Oslu su jučer i danas održani protesti zbog dodijele nagrade EU. Demonstranti su osudili prodaju naoružanja EU u zone sukoba, nedostatak pomoći izbjeglicama i društvene nemire uzrokovane finansijskom krizom u eurozoni.

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook