Kuba, 50 godina pod embargom

Nakon što je Fidel Castro 1959. godine preuzeo vlast , Sjedinjene Američke Države su izvođenjem Invazije u Zaljevu svinja pokušale da svrgnu vlast na Kubi.  

Kuba je u slijedećem periodu svjedočila najvećoj krizi Hladnog rata, a njen lider Fidel Castro ispratio je deset američkih predsjednika, dok su 638 pokušaja za svrgavanje vlasti bila neuspješna.  

Sjedinjene Američke Države su ostajanje mlade ostrvske države u neposrednoj blizini izvan hegemonije SAD-a ocijenile kao spuštanje sjene na njihovo zastrašivanje i 1962. godine počele primjenjivati ekonomski embargo Kubi.  

Otežavajući život u mnogim poljima, embargo je utro put ka pronalasku jedinstvenih rješenja u ovoj zemlji, u kojima su se problemi prevazilazili zahvaljujući vlastitim resursima.  

Najveći izvoznik lijekova u Južnoj Americi, ima ambicija i u oblasti liječenja raka, AIDS-a i vakcina.   Uticaj embarga spriječio je širenje kulture modernih automobila na Kubi. Američki automobili iz 1950- tih godina stvaraju poseban vremenski doživljaj u ovoj zemlji.  

Tragajući za rješenjima ekonomskih problema u zemlji, vlast na Kubi u posljednjih nekoliko godina provodi razne reforme u društvenim oblastima i ekonomiji.  

Pored olakšica u putovanju, odobravanjem prodaje kuća i automobila Kuba je počela otvarati put ka tržišnoj ekonomiji.  

Uprkos embargu, hiljade Amerikanaca posjeti Kubu svake godine.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.