Kuće za dolar nema ko da kupi!

Finansijska situacija u američkom gradu Detroitu je toliko teška da se neke kuće ne mogu prodati čak ni za dolar.

Tako, recimo, jedna porodična kuća iz 1915. godine, čija je početna cijena u maju 2011. godine bila 900 dolara, već godinu dana se prodaje po cijeni od jednog dolara, ali bezuspješno. Zainteresovanih kupaca jednostavno nema, piše “Daily Mail”.

Većinu zgrada prodaju banke koje su ih oduzele vlasnicima zbog dugova, a sada pokušavaju da ih se što prije riješe kako ne bi plaćale porez. Porez na imovinu u Detroitu jedan je od najvećih u Sjedinjenim Državama.

Detroit je u julu zbog duga od 18 milijardi dolara podnio zahtjev za proglašenje bankrota, ali je on odbačen na sudu u saveznoj državi Michigan.

Guverner Michigana Rick Snyder najavio je da će od federalnih vlasti zatražiti pomoć za rušenje određenog broja zgrada, od 78.000 napuštenih objekata i kuća u Detroitu.

Bankrot Detroita je rezultat dugogodišnjeg propadanja, smanjenja broja stanovnika i slabljenja industrije automobila, koja je nekada bila okosnica razvoja grada.

Grad je u posljednjih 10 godina izgubio četvrt miliona stanovnika, pa ih sada ima skoro dva i po puta manje nego pedesetih godina prošlog vijeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.