Kurti: Iz dijaspore prikupljeno 720.000 eura za hitne fondove u borbi protiv koronavirusa

Vr┼íilac du┼żnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je iz dijaspore stiglo 720.000 evra namenjenih hitnim fondovima predvi─Ĺenim za borbu protiv koronavirusa, ali i poru─Źio da ─çe vlada oja─Źati veze sa dijasporom u budu─çem periodu, prenosi Koha.

Kurti je to rekao nakon virtuelnog razgovora sa predstavnicima i preduzetnicima ekonomskih platformi u Evropi.

ÔÇ×Dijaspora ima veliki zna─Źaj za Kosovo i taj njen zna─Źaj ogleda se i u pa┼żnji koju ima u vladinom programu. S tim u vezi, nameravamo da oja─Źamo ulogu predstavnika dijaspore na sastancima na visokom nivou sa donosiocima politi─Źkih odluka i velikim korporacijama u zemljama u kojima ┼żive, stvaranjem mehanizama kao ┼íto je Nacionalni savet za strane i strate┼íke investicije, koji bic╠üe sme┼íten u kabinetu premijera”, rekao je Kurti.

On je kazao da će se fokusirati na kreiranje nacionalnog programa zasnovanog na prenosu znanja i iskustva iz dijaspore na Kosovo.

Prema njegovim re─Źima diplomatija i dijaspora u mnogim oblastima su nerazdvojni, a u tom pravcu vlada je spojila Ministarstvo dijaspore i strate┼íka ulaganja sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Kako je naveo to je ura─Ĺeno na osnovu uspe┼ínih me─Ĺunarodnih modela, kao na primer irskom.

Kurti je poru─Źio i da Ministarstvo finansija i transfera priprema drugi fiskalni paket, ekonomskog oporavka, koji c╠üe, izme─Ĺu ostalog, ka┼że, imati za cilj preusmjeravanje ekonomije i aktivnije uklju─Źivanje dijaspore u oporavak i razvoj.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐