Albanija planira da 28. maja otvori granice ka Kosovu

Očekuje se da će Albanija 28. maja otvoriti granicu ka Kosovu, prenosi Kljan Kosova pozivajući se na neimenovane zvanične izvore, ali i dodaje da se ne zna i kada će kosovska vlada doneti sličnu odluku.

“Dakle, 28. maja, eventualno na kraju kraju meseca planirano je otvaranje granice sa Kosovom”, kaže izvor u albanskoj vladi, ističe se u tekstu.

Podseća se da je albanski premijer Edi Rama tokom jučerašnjeg govora u Skupštini najavio da će Albanija u maju biti potpuno otvorena u pogledu mera preduzetih zbog pandemije.

“Do kraja maja Albanija će biti u potpunosti otvorena, granice će biti otvorene i pripremamo se za turističku sezonu”, rekao je Rama.

Međutim kada će Kosovo otvoriti prelaze sa Albanijom ostaje pitanje, dodaje se i ukazuje na reči portparola Ministarstva zdravlja Faika Hotija koji je za Kljan Kosova rekao da će prema aktuelnom planu to biti preispitano u trećoj fazi – koja počinje 1. juna.

Međutim, on ne isključuje mogućnost da će to, a posebno u slučaju Albanije, biti sprovedeno i ranije.

“Ministarstvo zdravlja i druge institucije svakodnevno prate i procenjuju situaciju i donose odluke na osnovu preporuka institucija odgovornih za epidemiološku situaciju i drugih okolnosti”, rekao je Hoti.

On kaže i da Albanija može jednostrano doneti odluku jer svaka država odlučuje o svojim granicama.

Na pitanje da li, kada Albanija otvori granicu sa Kosovom, ali ne i obratno, to znači da će građani koji dolaze iz Albanije morati u karantin Hoti kaže:

“Ako karantin ne bude ukinut, onda hoće, osim kategorija koje ne obuhvata mera karantina: osobe starije od 70 godina, hronični bolesnici, deca ispod 18 godina, lekari, pripadnici policije i BSK, lica koja učestvuju u porodičnim ceremonijama, sahranama i osobe koje posvedoče da su u poslednja tri dana uradile test, ali svaki dan se situacija preispituje. Karantin može biti ukinut sutra ili za mesec dana – to su stvari koje se menjaju u zavisnosti od situacije”.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook