Kurti najavio više inspektora rada na Kosovu

Kao jedan od razloga za nesprovođenje Zakona o radu i kršenja prava radnika, naročito u privatnom sektoru, navodi se nedovoljan broj inspektora rada, s druge strane novi kosovski premijer je najavio povećanje ljudstva u ovom sektoru, piše Koha.

Pozivajući se na podatke Kosovske agencije za statistiku, nadležne inspekcijske službe, ali i predstavnike radnika, bezbednost na poslu, zdravstvena zaštita kao i veliki broj radnika koji rade bez ugovora, presdtstavljaju velike nepravilnosti.

Zbog niskog stepena bezbednosti na radu i nedostatka zaštitnih mera, tokom 2019. godine 11 radnika je izgubilo živote dok je 2018. godine 22 radnika smrtno stradalo na radnom mestu.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku (KAS), stopa zaposlenosti u trećem kvartalu prošle godine bila je 31,6 procenata na osnovu čega proizilazi da blizu 49 odsto zaposelnih ima stalne ugovore o radu dok 51 odsto radnika ima samo privremene.

Inspekcijski organi ne iznose podatke o tome koliki je procenat zaposlenih bez ugovora o radu, ali potvrđuju da su tokom protekle godine 1.800 radnika dobili ugovore o radu.

S obzirom na prijavljene nepravilnosti i kršenja prava radnika, kosovski premijer Aljbin Kurti obećao je da će nova vlada raditi na zaštiti prava radnika. Kako bi postigao ovaj cilj, Kurti je obećao da će povećati broj inspektora.

Na čitavoj teritoriji Kosova trenutno rade 42. inspektora rada, međutim, ukoliko Kurti ispuni svoje obećanje, u budućnosti će biti 400 inspektora koji će nadgledati sprovođenje Zakona o radu.

Vršilac dužnosti glavnog inspektora inpekcije rada, Valjon Leci, kaže da je u više navrata izrazio zabrinutost zbog malog broja inspektora na terenu, prenosi RSE.

Kaže da bi s povećanjem broja inspektora bilo lakše nadgledati primenu Zakona o radu, koji predviđa jednak tretman radnika u javnom i u privatnom sektoru.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana