Kurti potvrdio spor sa LDK-om oko mjesta predsjednika Kosova

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zala┼że za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta predsednika, istakav┼íi da ta pozicija predstavlja “jedinstvo naroda” na Kosovu.

“Iako znamo da ─çe pitanje predsednika biti pod na┼íim mandatom i mi kao politi─Źki subjekti ─çemo morati da budemo anga┼żovani, izrazili smo uverenje da je bolje zatvoriti pitanje vlade pre nego ┼íto se bilo koje pitanje otvori oko predsednika”, rekao je Kurti u intervjuu za Doj─Źe vele.

Podsetio je da kosovski ustav predvi─Ĺa da “predsednik predstavlja jedinstvo naroda”, te da to nije jednostavna stvar.

“Ta─Źno je da postoje pote┼íko─çe, ali verujem da ─çemo obostranim poverenjem i posebno velikom ┼żeljom za promenama na Kosovu to prevazi─çi u narednim danima”, naveo je Kurti i dodao da izme─Ĺu dve stranke postoji dogovor o ministrima.

“Dogovorili smo se da imamo dva potpredsednika vlade, prvog potpredsednika vlade iz DSK, drugog potpredsednika vlade iz Samoopredeljenja. Dogovorili smo se da imamo pet ministarstava, a dva dodatna ministarstva iz manjina. Dakle, imamo ukupno dvanaest ministara. Prema Ustavnom sudu i Ustavu automatski nam pripada mesto ┼íefa skup┼ítine, ali smo pokazali spremnost da razgovaramo i o ovom mestu”, objasnio je Kurti.

Kurti se sino─ç u Pri┼ítini sastao sa predsednikom DSK Isom Mustafom ali jo┼í nisu usaglasili kona─Źan koalicioni sporazum.

Dogovor je da narednih dana intenziviraju razgovore.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐