LDK predlaže drugi scenario ako Kurti odbije da im da mjesto predsjednika države

Samoopredjeljenje i DSK, dve stranke koje su pobedile na izborima 6. oktobra i koje su se obavezale da će ugovor zaključiti odmah nakon potvrđivanja rezultata, imaju zastoj u pregovorima, piše Gazeta Ekspres.

Iako su predstavnici obe stranke nakon nekoliko sastanaka na nivou radne grupe izjavili da su 100 odsto uskladili program, u susretu licem u lice Aljbina Kurtija i Ise Mustafe došlo je do neslaganja, podseća taj list.

Potpredsednik DSK Agim Veljiu rekao je da ta stranka predlaže drugi scenario lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, ukoliko odbije da DSK-u pripadne mesto predsednika Kosova, mesto predsednika parlamenta i pet ministarstava, prenosi Gazeta Ekspres.

Veljiu je istakao da Samoopredeljenje takođe može da se odrekne mesta premijera i ministarstava i preuzme mesto predsednika Kosova i predsednika Skupštine Kosova, a kao “poklon” za to, Veljiu obećava još jedno dodatno ministarstvo.

On je istakao da je razlog zašto juče nije postignut dogovor između Samoopredeljenja i DSK zato što dve stranke žele detaljno da razjasne sva pitanja kako ne bi imali stalne probleme.

“Oni žele da detaljno razjasne sva pitanja kako ne bi imali probleme u kontinuitetu. Ne verujem da se radi o nekom posebnom ministarstvu. U DSK smo se složili da podela bude proporcionalna, a sada je na njima kako će to proceniti”, istakao je Veljiu.

Dodaje da razgovori nisu zastali zbog određenog ministarstva, jer razgovori nisu dostigli tu tačku.

Takođe, on je dodao da dve stranke koje su dobile najviše glasalova na izborima moraju odlučiti o poziciji predsednika Kosova pre ulaska u koaliciju, kako se ne bi ponovo izlazilo na izbore za godinu i po dana.

“DSK insistira da se podela ministarstava vrši po sistemu pola-pola. Juče je Kurti izgledao optimistično dok nije otišao u Skupštinu Kosova na sastanak sa Isom Mustafom, ali vesti, za koju je rekao da će objaviti 72 sata nakon potvrđivanja rezultata izbora, nije bilo”, podsetio je Veljiu.

DSK i Samoopredeljenje danas će pauzirati sa sastancima lidera kako bi se razmotrili Mustafini zahtevi Kurtiju.

Na sledećem sastanku, kad god bude zakazan, biće razmatran odgovor Samoopredeljenjem na zahteve koje je postavio DSK.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana