Ledeni talas odnio više od 600 života

U blizini luke Silistre na sjeverozapadu Bugarske, Dunav je duž 11 kilometara potpuno zaleđen što se nije desilo za posljednjih gotovo 25 godina. Leda na ostatku Dunava kroz Bugarsku ima između 40 i 90 odsto.

Zbog leda na Dunavu obustavljen je riječni saobraćaj u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj.

U posljednja 24 sata u Rumuniji je od posljedica smrzavanja umrlo osam ljudi, dok je oko 30.000 ljudi blokirano u svojim domovima zbog velikih nanosa snijega. U toj zemlji do sada je od hladnoće umrlo 65 ljudi.

U nekim selima, kao što je Karligul Mic na istoku Rumunije, neke kuće su zatrpane snijegom gotovo do krova, pa vatrogasci i dobrovoljci pomažu stanovnicima da se iznutra probiju ka ulici.

U Ukrajini gdje je do sada zabilježeno najviše žrtava hladnoće, vlasti već nekoliko dana ne objavljuju podatke o umrlima. Prema podacima od utorka, u toj zemlji je od posljedica smrzavanja umrlo 135 ljudi.

U Poljskoj su od početka ledenog talasa umrla 82 čovjeka, a oko 50 se ugušilo od ugljendioksida zbog lošeg načina grijanja ili stradalo u požarima izazvanih lošim električnim instalacijama ili dotrajalim grijalicama.

U Rusiji je 46 osoba izgubilo život od početka februara. U talasu hladnoće 24 osobe umrle su u Litvaniji, 10 u Letoniji i jedna u Estoniji.

Prema najavama meteorologa, očekuje se da na planinama u Češkoj temperatura opadne do minus 40 stepeni, a u Pragu do minus 25.

U toj zemlji je od hladnoće do sada stradalo 25 ljudi, u susjednoj Slovačkoj pet, dok se u Mađarskoj smrzlo 16 osoba.

U Bugarskoj je od posljedica hladnog talasa umrlo 30 ljudi, a u Grčkoj pet osoba.

  U Italiji gdje je do život izgubilo 45 ljudi, obilan snijeg pada i danas u više regiona, a visina snježnog pokrivača znatno je porasla i u Rimu.

Jako niske temperature u Austriji ove nedjelje odnijele su nove ljudske živote, a samo u proteklih 12 sati smrzle su se dvije osobe.

Tri austrijska helikoptera i 20 vojnika snabdjelo je u subotu hranom zavejana mjesta Bosne i Hercegovine, saopštilo je subotu uveče austrijsko Ministarstvo odbrane.

Pomoć iz vazduha je tako stigla Kupresu i Livnu, na jugu BIH. Austrijska vojska je pomogla na zahtjev bosanskih vlasti, a u okviru misije Evropske unije EUFOR, saopštilo je Ministarstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.