Lekari otkrili bizaran efekat leka: Svi ga koriste a on može biti opasan

Naučnici u Americi prošle godine su utvrdili da jedan od najrasprostranjenijih i najčešće korišćenih lekova širom sveta paracetamol ima prilično bizaran neželjeni efekat.

Naime, tim istraživača sa Univerziteta u Ohaju otkrio je da upotreba paracetamola može da promeni vašu percepciju rizika i tako vas potencijalno dovede u opasnost.

Lek, u Americi poznat kao acetaminofen, koristi se i kao analgetik (olakšanje bola) i antipiretik (umanjenje groznice), a upravo za ovim medikamentom najčešće posežemo kada imamo povišenu temperaturu.

Ako se pridržavate prave doze, retko izaziva nuspojave, ali su naučnici sada došli do saznanja da su oni koji ga uzimaju skloniji riziku u odnosu na ljude koji su u eksperimentu uzimali placebo.

“Izgleda da paracetamol deluje tako da ljudi osećaju manje negativnih emocija kada razmišljaju o preduzimanju rizičnih aktivnosti – jednostavno se ne osećaju toliko uplašeno”, rekao je neuronaučnik Baldvin Vej, koator ove studije koja je objavljena u časopisu “Social Cognitive and Affective Neuroscience”.

Studija je pokazala da paracetamol ima određene efekte na psihu, odnosno da smanjuje pozitivne i negativne emocije, uključujući i povređena osećanja, uznemirenost zbog patnje druge osobe, pa čak i sopstvenu radost.

U jednoj studiji 189 učesnika dobilo je ili 1.000 mg paracetamola – preporučenu dozu za lečenje glavobolje, ili placebo lek. Nakon što su sačekali da pilula deluje, autori studije zatražili su od ispitanika da na skali od 1 do 7 ocene koliko su neke akcije rizične po njihovom mišljenju. Oni koji su bili pod uticajem paracetamola davali su niže ocene u odnosu na grupu koja je dobila placebo, pritom ocenjujući aktivnosti poput skakanja padobranom, promenu karijere u tridesetim, samostalno šetanje noću u nebezbednom kraju…

Inače, istraživači sa Univerziteta u Sidneju u aprilu 2021. sproveli su studiju koja je utvrdila da paracetamol daje najslabiji efekat kada se uzima za akutni bol u leđima, prenosi “San”.

“Iako je upotreba paracetamola široko rasprostranjena, njegova efikasnost u ublažavanju bola utvrđena je za samo nekoliko stanja, a njegova stvarna korist je često skromna. Dokazi visokog ili umerenog kvaliteta da je paracetamol bolji od placeba za ublažavanje bola bili su dostupni za samo 4 od 44 ispitana stanja koja prouzrokuju bol”, istakli su australijski stručnjaci.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.