Ljekari izdvojlii najveće “krivce”: Izbjegavajte ove namirnice ukoliko imate migrenu

Istraživači iz cijelog svijeta su otkrili namirnice koje izazivaju pojavu migrene i koje biste trebali izbjegavati.

Alkohol

Istraživači iz Brazila ustanovili su da oko 30 posto slučajeva glavobolje (pa i više) izaziva alkohol. Glavni uzrok, smatraju naučnici, su supstance tanini i flavonoidi, a konzumiranje alkohola uzrokuje i dehidrataciju koja prilično doprinosi ovom zdravstvenom problemu.

Kofein

Ako ste skloni migrenama, možda bi trebalo da preispitate svoje navike u vezi sa konzumiranjem kafe. Prema jednoj studiji iz 2009. godine, kofein utiče na određene receptore u mozgu koji su povezani sa migrenom, pa može imati dejstvo okidača. S druge strane, male količine kofeina smanjuju bol, pa bi najbolje bilo da se držite doze od 200-350 mililitara.

Zreli sirevi

Zbog bogate i jake arome, gorgonzola, kamember i čedar predstavljaju raj za sladokusce širom svijeta. Ipak, supstanca tiramin utičena neurotransmitere, što može dovesti do nastanka migrene.

Mesne prerađevine

Viršle, kobasice, pa čak i sendvič sa pečenicom koji ste pojeli na poslu, mogu prouzrokovati glavobolju jer sve ove namirnice sadrže natrijum nitrat, aditiv koji remeti nivo hemijskih supstanci u mozgu.

Mononatrijum glutaminat (MSG)

Ovaj aditiv, koji pojačava ukus hrane, već godinama je na lošem glasu zbog sumnje da uzrokuje gojaznost. Iako zaključak nije konačan, studija iz 2008. godine ukazuje na to da 2.5 posto migrena uzrokuje upravo MSG.

Citrusi

Mišljena naučnika i dalje su podijeljena u vezi sa ovom namirnicom. Neke studije potvrdile su međusobnu vezu konzumiranja citrusnog voća i migrene, dok druge nisu. Stručnjaci zato savjetuju da sami pratite reakciju svojeg organizma na agrume, a u tome vam može pomoći vođenje dnevnika.

Mahunarke

Grah, grašak i sočivo također bi mogli da budu potencijalni uzrok, navodi neurolog Rebeka Traub, mada je studija iz 2014. godine, objavljena u magazinu “Headache and Pain” ukazala na to vegani osjećaju manje bola tokom glavobolje od ljudi čija je ishrana uobičajena.

Čokolada

Konzumacija mliječne čokolade okidač je jakih glavobolja. Iako kakao štiti nervne ćelije u mozgu, u prerađenom obliku može izazvati jaku bol u ovom predjelu. Trećina svih osoba koje pate od migrena imaju pojačanu želju za slatkim neposredno prije pojave glavobolje, pa posežu za čokoladom što dodatno pogoršava cijelu situaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.