Ljekovita svojstva peršuna

Ova začinska biljka se uzgaja svuda u Evropi, a osim u ishrani, koristi se i za dekorisanje tanjira i specijaliteta.

Lišće ima vrlo prijatan miris, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42 različita sastojka), provitaminima A i kompleksom B vitamina.

Po količini vitamina C peršun daleko premašuje limun i narandžu, jer u 100 grama ima čak 166 miligrama!

Termičkom obradom gubi hranljiva svojstva, pa ga je najbolje jesti u svežem stanju ili osušenog, zamrznutog i konzerviranog u soli.

Korijen je takođe ljekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u supe i čorbe.

Peršun je snažan diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem, poboljšava imunitet, a sok ili čaj od ove biljke u narodnoj medicini koristio se kao lijek za slabovidost.

Osim toga pojačava cirkulaciju, ublažava probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, spriječava da dođe do iritacije usljed uboda insekata.

Da biste ga imali svežeg tokom godine, primijenite sledeći recept: operite lišće u  vodi i umotajte ga u suhu, čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tokom noći kako bi se prosušilo, sutradan ga sitno iseckajte i stavite u staklene tegle, a svaku teglu napunite kuhinjskom solju i stavite u zamrzivač. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.