Lovorov list u frižideru? Moja baka je to uvijek radila. Evo zašto i kako. Među najrasprostranjenijim biljkama u našoj zemlji, lovor je na vrhu liste. To je specifična biljka koja se stoljećima koristi u kuhanju, ali i u druge korisne svrhe.

Zaliv se koristi u mnogim kulinarskim pripremama, kojima daje poseban okus. Takođe je biljka cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Osim toga, pomaže i u rješavanju problema koji svi možemo imati kod kuće.

 
 

Lovor (Laurus nobilis) je vrsta aromatične biljke iz porodice Lauraceae, lako prepoznatljiva po izduženim listovima. Listovi se mogu koristiti svježi ili sušeni, za aromatiziranje supa, variva ili drugih kulinarskih pripravaka. Najaromatičniji su svježe osušeni, zgnječeni ili isjeckani listovi. Dobro je da se lovorov list ne čuva duže od godinu dana, jer gubi specifičnu aromu.

 

Vidite i: Prirodni tretmani sa lovorovim listom

 

Neutrališe neprijatne mirise u frižideru
Lovorov list je prirodni dezodorans i pomaže u neutralizaciji neugodnih mirisa u kući, posebno onih u frižideru. Zato, umesto hemijskih rastvora, izaberite lovor da biste rešili problem neprijatnih mirisa u frižideru.

Kako ga koristite u frižideru?

Odaberite nekoliko svježih ili osušenih listova lovora i stavite ih u malu posudu ili platnenu vrećicu koju stavite u hladnjak, dalje od hrane, kako biste spriječili upijanje mirisa biljke. Za kratko vrijeme, ugodan i primamljiv miris lovora osjetit će se i u frižideru. Osim toga, za ugodnije mirise možete dodati i druge biljke poput majčine dušice, ruzmarina i bosiljka, koji su, pak, poznati po svojim dezodorirajućim svojstvima.

Naravno, preporučljivo je otkloniti uzrok neugodnog mirisa prije nego stavite lovor u hladnjak. Može doći prvenstveno od pokvarene hrane. Također, posude koje sadrže sir ili druge mliječne proizvode emituju neprijatan miris. Povremeno je preporučljivo očistiti hladnjak, baciti pokvarene proizvode i očistiti otopinom koja se sastoji od vruće vode i bikarbonata ili octa.

Pročitajte ovdje šta još možete učiniti da imate čist frižider.

Koja još prirodna rješenja osvježe hladnjak

Za prijatnije mirise u frižideru možete koristiti i ove lekove:

– Limun prerezan na dva dela, u koji ste zaboli nekoliko karanfilića, koji imaju antibakterijska svojstva i koji daju intenzivniji miris;

– Čaša sa talogom od kafe;

– Čašu sirćeta.

Takođe pogledajte: Rešenja za čišćenje napravljena od citrusnog voća

PREUZETO

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.