Mađarska diskriminira i pritvara azilante

    Mađarska je prošle godine odbacila zahtjeve za azil oko 450 ljudi, odnosno više od četvrtine ukupno predatih zahtjeva, i deportirala ih u Srbiju.

Mađarska se prema legitimnim tražiocima azila ophodi kao prema ilegalnim imigrantima i odbacuje veliki broj zahtjeva za azil bez njihovog detaljnog razmatranja, ističe UNHCR i potvrduje da je dobio ozbiljne izvještaje o verbalnom i fizičkom zlostavljanju koje nad tražiocima azila provode čuvari u zatvorima.

“Tražioce azila, naprimjer, rutinski vraćaju u Srbiju, koju Mađarska pogrešno smatra bezbjednom trećom zemljom za izbjeglice”, kazao je Koefner i dodao da nijedna druga zemlja Evropske unije (EU) ne smatra Srbiju pogodnom zemljom za vraćanje izbjeglica.

Prema podacima UNHCR-a, Mađarska je prošle godine odbacila zahtjeve za azil oko 450 ljudi, odnosno više od četvrtine ukupno predatih zahtjeva, i deportirala ih u Srbiju.

Osuda Orbanove vlade

“Osobe koje se nalaze u bjekstvu i traže azil ne krše zakon. Međunarodni zakon ih, zapravo, štiti od progona”, ističe Koefner.

Vlada premijera Viktora Orbana 2010. godine je usvojila mjeru u skladu s kojom se migranti, koji pretežno dolaze iz nasiljem pogođenih zemalja, kao što su Afganistan, Pakistan ili Somalija, smještaju u pritvor do odluke vlasti o njihovim zahtjevima za azil.

    Mađarska vlada je usvojila zakone koji ograničavaju slobodu štampe, stavljaju beskućnike van zakona i umanjuju značaj nezavisnosti sudstva.

Izvještaj UNHCR-a najnoviji je u nizu osuda Orbanove vlade zbog ophođenja prema osnovnim pravima i slobodama.

Od kako je došla na vlast, u maju 2010. godine, mađarska vlada je usvojila zakone koji, kako kritičari kažu, ograničavaju slobodu štampe, stavljaju beskućnike van zakona i umanjuju značaj nezavisnosti sudstva.

UNHCR ističe da se Mađarska nalazi na jednom od glavnih tranzitnih puteva trgovine ljudima iz centralne Azije i Afrike, a da se mnogi migranti koji u ovu zemlju stignu zapravo žele domoći zapadne Evrope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.