Macron upozorava na opasnost raspada Evropske unije

Svoje kritizirano sudjelovanje u kampanji za evropske izbore francuski predsjednik opravdava velikom opasnošću raspada Evropske unije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ponovno upozorio na “veliku opasnost” raspada Europske unije, opravdavaju─çi tako svoje sudjelovanje u kampanji za┬áizbore za Europski parlament, ┼íto oporba otvoreno kritizira.

Francuski predsjednik, kojemu je 41 godina, a izabran je 2017. godine, oduvijek je zagovarao proeuropsko stjali┼íte i smatrao da EU treba “reformirati”.

U razgovoru koji je objavilo ─Źetrdesetak regionalnih dnevnika, tuma─Źi za┼íto nije samo┬á“promatra─Ź, nego je sudionik ovih izbora”.

Macron isti─Źe da su ovi izbori “najva┼żniji nakon 1979. godine, jer se Unija na┼íla pred velikom opasno┼í─çu”.

“Ako kao predsjednik dr┼żave dopustim da se raspadne Europa, koja je izgradila mir i donijela napredak, bit ─çu odgovoran pred povije┼í─çu”, ocijenio je, kako prenosi Hina.

‘Evropski┬áutemeljiteljski sabor’

Usto predla┼że da se, nakon izbora, odr┼żi “europski┬áutemeljiteljski sabor”, na kojemu ─çe sudjelovati ─Źelnici i gra─Ĺani kako bi “utvrdili strategiju Europe u idu─çih pet godina, pa i izmjene ugovora” koje bi iz toga mogle proiste─çi.

Odgovaraju─çi na pitanje o za┼ítiti okoli┼ía, predlo┼żio je “op─çe oporezivanje kerozina u Europi”.

Francuski predsjednik je, zajedno s portugalskim socijalisti─Źkim ─Źelnikom Antoniom Costom, u ponedjeljak pozvao na “stvaranje velike koalicije naprednjaka”, koja bi se suprotstavila “onima koji ┼żele uni┼ítiti Europu nacionalizmom”.

Njegovo uplitanje u kampanju, koje je i┼ílo ─Źak dotle da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritizirale su sve oporbene stranke.

“Macron zlorabi predsjedni─Źku du┼żnost i pona┼ía se kao pravi vo─Ĺa klana”, napisao je u objavi na Twitteru nositelj liste Nacionalnog okupljanja Jordan Bardella, dodaju─çi da je to “proturepublikansko i ujedno krajnje nelojalno pona┼íanje”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐