Makedonija zamjena za Hrvatsku

Jedna od alternativa je Makedonija, kaže direktor Agencije za promociju izvoza BiH (BHEPA) Enes Ališković te podsjeća da je i Makedonija u zoni slobodne trgovine CEFTA. Upravo je zbog toga jučer u Sarajevu organiziran poslovni susret bh. i makedonskih privrednika.

Iz Makedonije su stigli predstavnici 15 kompanija iz oblasti građevinarstva, prehrambene industrije i metalskog sektora.

Marija Petroska iz Privredne komore Makedonije kaže da su privrednici iz ove zemlje došli u BiH s ciljem uspostavljanja i proširivanja poslovne saradnje te da su najviše zainteresovani za zajednička ulaganja sa bh. kompanijama u proširivanje proizvodnje i nove tehnološke kapacitete u BiH ili Makedoniji. Ona je dodala kako su privrede ove dvije zemlje kompatibilne jer smo dugo živjeli u istoj državi.

Prema riječima Enesa Ališkovića, u prošloj godini trgovinska razmjena između BiH i Makedonije iznosila je 140 miliona eura, od toga se na uvoz iz Makedonije odnosi 72 miliona, a na izvoz iz BiH u Makedoniju 68 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom je oko 90 posto.

On je dodao da su naši vodeći izvozni proizvodi za makedonsko tržište šećer i proizvodi od šećera, mlijeko i mliječni proizvodi te proizvodi od metala i mašine. Iz Makedonije najviše uvozimo lijekove, voće i povrće te duhanske proizvode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.