Pretreasaju se arhive bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića

Na taj način, piše Jutarnji list, istražitelji žele provjeriti navode Wolfganga Riedla, posrednika finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj, o susretima u Uredu predsjednika RH u vrijeme dok je tamo stolovao Stjepan Mesić.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić nije željela ništa reći o kriminalističkom istraživanju u slučaju Patrije, napomenuvši kako je riječ o predmetu u nadležnosti USKOK-a, u kojemu se sinoć također nije moglo ništa doznati.

Bivši predsjednik Mesić trenutno je u inozemstvu i, kako prenosi HTV, nije bio dostupan za izjavu. On je u januaru prošle godine Hini izjavio da je posao nabavke oklopnih vozila od Patrije bio vrlo dobar posao, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati, nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao s Hrvatskom, i to nakon što je ugovor 2007. već bio potpisan.

“Mi smo od Patrije dobili informaciju da je netko dolazio iz Hrvatske, krivo se predstavljao, i to nakon što je posao već zaključen. Iz Patrije su nam rekli da taj dolazak nisu uzeli za ozbiljno, a ide li sadašnja istraga u tom smjeru ja ne znam, a vjerujem da Patrija ima zapise tko je dolazio. Osoba koja je došla u Patriju je bila neka bočna veza, ali ne iz sustava, i neuspješno se pokušala uključiti u posao nudeći svoje posredovanje”, rekao je tada Mesić komentirajući istragu koju USKOK provodi oko nabave 84 oklopnih vozila vrijednih 112 miliona eura.

Istraga u slučaju Patria krenula je iz Finske čiji je Nacionalni ured za istrage 2009. priopćio kako policija sumnja da je “novac dan državnim službenicima i osobama koji donose odluke 2007.” nakon potpisivanja ugovora MORH-a i Patrije. U februaru 2010. tadašnji ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić potvrdio je da je državno odvjetništvo od finskih vlasti samoinicijativno zatražilo obavijesti o toj tvrtki. Državno odvjetništvo RH te je godine s finskim i austrijskim državnim odvjetništvom osnovalo zajednički istražni tim.

Hrvatski mediji tada su pisali kako se sumnja da je pri ugovaranju posla između hrvatskoga Ministarstva obrane i Patrije dogovorena isplata provizije od 15 miliona eura.

U januaru ove godine finska policija uhitila je bivšeg menadžera Patrije zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih hrvatskih dužnosnika. Uhapšeni menadžer već je 2008. bio pod sumnjom za podmićivanje u slučaju prodaje oklopnih vozila Sloveniji. U toj je zemlji podignuta optužnica i počelo je suđenje nekadašnjem i sadašnjem premijeru Janezu Janši i još četvorici suoptuženika, optuženima da im je Patria nudila nezakonite provizije kako bi osigurala posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku.

Bivši hrvatski ministar obrane Berislav Rončević nekoliko je puta dosad opovrgavao da je u poslu s finskom tvrtkom bilo primanja i davanja mita, te tvrdio kako je posao bio “čist, transparentan i blistavo obavljen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.