Mali, ali opasni: Provalio u zoološki vrt pa ga majmuni isprebijali

Njegova je avantura završila tako da se ujutro našao sa slomljenom nogom i dva zuba, iščašenim zglobom i puno modrica

Jedan muškarac s Novog Zelanda na teži način je naučio da nije dobro kačiti se s majmunima.

Džon Kasford (John Casford, 23) napušen je došao na ideju da ukrade vjeveričastog majmuna iz zoološkog vrta, a zbog njihove sitne građe, mislio je da će to biti lako. Gadno se prevario.

Njegova je avantura završila tako da se ujutro našao sa slomljenom nogom i dva zuba, iščašenim zglobom i puno modrica koje je zaradio u obračunu s majmunima visokim oko 25 centimetara, a jedna je majmunica bila tako strašno uplašena da je ujutro čuvarima u zoološkom vrtu trebalo neko vrijeme da je pronađu. Džon je priznao da je bio “napušen kao zmaj”, a budući da je već odranije poznat policiji zbog napada na čovjeka koji mu pijanom nije htio dati cigaretu, osuđen je na dvije godine i sedam mjeseci zatvora. Sudac je istaknuo da je ugrozio živote majmuna (koji su ugrožena vrsta), ali i da je mogao napraviti puno veći problem za cijelu zajednicu u slučaju da je jedan od njih pobjegao tokom njegove provale.

Nije jasno kako je uspio zaraditi tako teške povrede, ali poznato je da je ova vrsta majmuna spremna napasti čovjeka ako se osjeti ugroženom. Upadanje u njihovu nastambu usred noći, čini se, nisu baš dobro prihvatili. Vjeveričasti majmuni su, inače, ugrožena vrsta koja naraste do maksimalno 35 centimetara visine i teži u prosjeku oko jedan kilogram. Smatraju se jednom od najpametnijih vrsta primata, a opisuju se kao “maleni i nervozni”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana