Mango – ukusno i zdravo voće

Mango (mangifera indica) je egzotičan plod poznat i kao tropska breskva, a u njemu su pomiješani okusi breskve, narandže i ananasa.

Ovo voće je bogato prirodnim hranjivim sastojcima koji njeguju kožu i čine je sjajnom i lijepom, a to najbolje znaju stanovnice tropskih predjela.

Zreli plod manga obično je veličine kruške i može biti različitih boja, od žute do ljubičaste, a meso ploda je vrlo ukusno i slatko. Plodovi koji nisu dovoljno zreli koriste se u pripravljanju raznih slanih jela, jer su manje slatki, a jela pripravljena sa mangom imaju posebnu, egzotičnu aromu. Plodovi koji su zreli se jedu svježi i koriste za pripravljanje raznih sokova i slastica.

Mango sadrži vitamine A, B, C, E i K, a bogat je i kalijem, bakrom i esencijalnim masnim kiselinama, dok je kora izrazito bogata vlaknima, što pomaže pri reguliranju probave.

Zbog svih svojih dobrih sastojaka, mango je dobrodošao u prehrani tokom sva 4 godišnja doba, ali nažalost kod nas je još uvijek nedovoljno korišteno voće.

Naučno je potvrđena uloga manga u prevenciji anemije, u kontrolisanju krvnog tlaka i jačanju imunološkog sistema.

Mango je također vrlo efikasan u zaštiti od isušivanja kože, pa se iz tog razloga često može pronaći kao jedan od sastojaka prirodne kozmetike.

Usitnjeno meso ploda manga može se koristiti i kao izrazito dobra maska za lice, koja je hranjiva i ugodna za kožu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.