Maslina- drvo života

Često se kaže da su u raju bila dva drveta – smokva i maslina. Smokva je “drvo istine”, a maslina “drvo života”.

Maslina simbolizira zdravlje, pobjedu, uspjeh, mudrost, inteligenciju, čistoću i mnoge druge značajne ljudske vrline. Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, dok se plod koristio u liječenju mnogih bolesti.

Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Drvo raste na krševitom tlu i zahtijeva klimu bez velikih temperaturnih oscilacija, dobro podnosi sušu, ali ne i niske temperature. Uzgaja se u toplim predjelima Mediterana, uz more, najviše do 400 m nadmorske visine.

Maslina cvjeta u maju i junu, a plod sazrijeva od oktobra do februara, zavisno o sorti i klimatskim prilikama. Poznata je po svojoj dugovječnosti. Plod masline se jede sirov ili se koristi kao voćni sok iscijeđen iz ploda (maslinovo ulje).

Drvo masline prvih sedam godina nakon sadnje ne rađa, a najveći urod daje nakon 20 godina od sadnje. Nakon 150 godina urod se smanjuje, a nakon 200 godina na mjestu starog stabla izbiju samonikle mladice.

Nezreo, svijetlozeleni plod sadrži 15 do 35 % ulja i najbolji je za jelo, dok se za ulje koriste potpuno zrele masline tamnoljubičaste boje. Od 20 kg maslina dobije se od tri do pet litara ulja. Maslinovo ulje dobiveno hladnim prešanjem naziva se djevičansko ulje, a na deklaraciji svakog proizvoda mora biti navedena tehnologija prešanja.

Mediteranskim narodima maslinovo ulje služi kao dodatak prehrani, lijek i kozmetički pripravak.

Zbog karakterističnih svojstava prirodni je konzervans za ribu i sir, koji čuvani u maslinovom ulju mogu ostati upotrebljivi godinama.

Masline su vrlo dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Maslinovo ulje štiti dobri holesterol (HDL), a smanjuje loš holesterol (LDL), te pomaže u liječenju bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa i bolesti probavnog sistema.

Maslinovo ulje i masline se mogu uzimati kao preventiva ili kao lijek i tajna su zdravlja i dugovječnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.