Očekujem dogovor Thaçija i Dačića

Zamjenik premijera Kosova i predsjednik Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović izjavio je da očekuje da će u narednim rundama dijaloga Beograda i Prištine doći do konačnog usaglašavanja stavova.

“Važno je da se argumenti i predlozi razumeju i da se od dijaloga ne odustaje. U tom smislu sam optimista da će se naći najbolja, realna i održiva rešenja”, rekao je Petrović za dnevnik Danas.

Petrović je dodao da “zajednica srpskih opština” nije nova ideja za organizovanje Srba na Kosovu. “Ona je kao rješenje proistekla iz Ahtisarijevog plana. Na pregovaračima je da njenu formu, način organizovanja i funkcionisanje definišu u skladu sa svim specifičnostima koje postoje”, rekao je on.

Prema Petrovićevoj ocjeni, postojanje takve zajednice u dosadašnjem toku dijaloga nije dovedeno u pitanje, ali “ostaje da se iznađu dublja rješenja za njeno funkcionisanje”.

Na pitanje kako se osjeća kao prvi kosovski Srbin u političkom dijalogu, i to u timu Prištine, Petrović je odgovrio da SLS polazi od uvjerenja da kosovski Srbi moraju aktivno da učestvuju u procesima koji se tiču njihovog života.

Prema njegovim riječima, političkim djelovanjem SLS rješava nagomilane probleme, posebno za Srbe koji žive Južno od Ibra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.