Medicinski radnici na Kosovu umorni, šest mjeseci se bore sa pandemijom

Direktroka Klinike za zarazne bolesti u Prištini Ljindita Ajazaj izjavila je da su medicinski radnici koji se već šest meseci kontinuirano bore sa kroonavirusom umorni, i ne znaju da li će i kada moći na odmor, prenosi Gazeta Ekspres.

“Radimo kontinuirano od početka pandemije, od prvog slučaja je prošlo šest meseci, a mi nastavljamo. Osoblje je veoma umorno. Radili su non-stop, a što se tiče godišnjeg odmora, mi na Klinici za infektivne bolesti nismo ga koristili, zbog trenutne pandemijske situacije. I još uvek nemamo nikakvu zvaničnu potvrdu da se godišnji odmor može iskoristiti”, rekla je Ajazaj.

Specijalista za zarazne bolesti Salji Ahmeti pozvao je na poštovanje mera građana jer se pored lične zaštite, prema njegovim rečima, na taj način olakšava i rad zdravstvenih radnika.

“Radimo šest meseci neprekidno, od kada je potvrđen prvi slučaj sa kovid-19 na Kosovu. Svo osoblje Univerzitetskog kliničkog centra Kosova i regionalnih bolnica suočava se sa porastom broja slučajeva i prepunjenim kapacitetima u bolnicama. Medicinski radnici su umorni, ali nisu odustali i s dostojanstvom radi svoj posao“, rekao je on.

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetske bolnice i kliničke službe Valjbon Krasnići rekao je da su u zdravstvenim ustanovama na Kosovu trenutno hospitalizovane 589 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom ili čekaju rezultate testiranja.

Prema dnevnom izveštaju HUCSK-a, Krasnići je rekao da je 365 pacijenata na kiseoničkoj terapiji, 41 na respiratorima, 11 je intubirano, dok se 30 ostalih leči drugim oblicima respiratorne terapije.

(Kosovo Online/Gazeta express)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana