Mediji: Dogovoreno, Kurti premijer, raspodjeljena ministarstva

Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova su usaglasili nacrt sporazuma prema kojem su podjeljena ministarstva u budućoj vladi.

Koalicioni sporazum bi trebalo da se ozvaniči, kako se navodi, nakon što budu sertifikovani rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra.

Prema tom sporazumu, LDK će dobiti mjesto predsjednika kosovskog parlamenta, a premijer će biti Albin Kurti iz Samoopredjeljenja.

Pored toga, LDK će imati prvog potpredsjednika vlade i ministarstva spoljnih poslova, lokalne samouprave, obrazovanja, nauke i tehnologije i Ministarstvo za infrastrukturu i saobraćaj.

Samoopredjeljenje će, pored mjesta premijera, imati i ministarstva finansija, kulture, zdravlja, omladine i sporta, unutrašnjih poslova i Ministarstvo trgovine i industrije.

Manjinske zajednice, srpska i druge, dobiće Ministarstvo za povratak i zajednice i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Mediji su objavili da će Ministarstvo dijaspore i Ministarstvo za evropske integracije postati di6o Ministarstva spoljnih poslova.

Prema istim izvorima, Ministarstva lokalne samouprave postaće Ministarstvo javnih službi.

U prištinskim medijima danas su spomenuta i imena trojice ministara iz Samoopredjeljenja. To su profesor Besnik Bislimi, kao ministar finansija, Ministarstvo zdravlja će voditi Arben Vitia, dok su kandidati za ministra unutrašnjih poslova Glauk Konjufca i Rexhep Selimi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana