Među uhapšenima za pripremu terorističkog napada u Švicarskoj i dva Albanca

Među uhapšenima za pokušaj napada islamskih terorista u blizini ženevskog aerodroma nalaze se i dva Albanca, prenosi Koha pisanje švajcarskih medija.

Ženevski „Le Tamp“ izveštava da su američke obaveštajne službe upozorile švajcarske kolege na opasnost od terorističkog napada. Prema pisanju lista, „Islamska država“ planirala je napad na magacine za gorivo u blizini aerodroma u Ženevi.

Kako se navodi, tri osobe koje su planirale napad sastale su se u džamiji u Ženevi, a istraga je utvrdila da su dva Albanca trebala da stignu u Ženevu kako bi izvršili taj plan. Oni su uhapšeni na putu u Švajcarsku. Sličan napad, prema američkim obaveštajcima, planiran je i u Bazelu.

Od pojave “Islamske države” na krvavoj sirijskoj ratnoj sceni, desetine Albanaca iz dijaspore izbegli su u Siriju i Irak kako bi se borili za “novi kalifat”. Radikalizovani Albanci utočište nalaze i u takozvanom “Centralnom islamskom savetu Švajcarske”, militantnoj grupi na čelu sa nekim Švajcarcima koji kažu da su prešli u islam.

Nedavno je objavljeno da se ovaj „savet“ suočava sa finansijskim problemima. Glavni čovek „Centralnog islamskog saveta Švajcarske“, kako prenosi Koha, na Kosovu je imam Šefket Krasnići. On je takođe pozivan na konferencije „Islamskog centralnog saveta“ u Švajcarsku.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana