Mega špijunaža: NSA zna šta imate u svom smartfonu!

“Špigel” se poziva na internu dokumentaciju agencije NSA i britanske tajne službe GCHQ u kojima one opisuju uspostavljanje posvećenih timova za probijanje zaštitnih mjera na popularnim pametnim telefonima – Ajfon, Blekberi i Android.

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) može da pristupi korisničkim podacima svih vodećih “pametnih” telefona, piše danas njemački nedjeljnik “Špigel”.

Magazin se poziva na internu dokumentaciju agencije NSA i britanske tajne službe GCHQ u kojima one opisuju uspostavljanje posvećenih timova za probijanje zaštitnih mjera na popularnim “smartfonovima” – “ajfon”, “blekberi” i “android”.

Podaci kojima na taj način ove službe pristupaju sadrže kontakte, liste poziva, SMS saobraćaj, zabilješke i podatke o lokaciji, prenio je AP.

Njemački list navodi da dokumenta ne pokazuju da NSA masovno špijunira korisnike mobilnih telefona, ali da se te tehnike koriste kako bi se prisluškivali određeni pojedinci.

“Špigel” ne navodi na koji je način došao do tih podataka, ali jedan od autora članka koji je danas objavljen je Lora Poitras, američka režiserka koja je blisko povezana sa odbjeglim američkim obavještajcem Edvardom Snoudenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.