Megavulkan iz Tihog okeana mogao bi uništiti Zemlju

Naučnici sa Univerziteta u Utahu upozoravaju da se na dnu Tihog oceana u blizini otočja Samoa formira supervulkan koji bi mogao ugroziti život na Zemlji, prenosi portal “Jutarnji.hr”

Njihovo istraživanje ukazuje na dvije kamene mase veličine kontinenta koje se sudaraju ispod Tihog oceana na dubini od oko 2900 kilometara, na granici između Zemljinog plašta i vanjske tekuće jezgre.

Tvrde da bi “kretanje” moglo dovesti do masivne erupcije za 100 do 200 miliona godina, koje bi ugrozilo život na Zemlji.

Za otkriće je zaslužan seizmolog Michael Thorne, glavni autor studije i profesor geologije i geofizike na Univerzitetu u Utahu, a do njega je došao analizirajući seizmičke valove koji su bombardirali Zemljinu jezgru.

– Ovakve vrste mehanizama mogu stvoriti goleme erupcije, no na vremenskoj skali od 100 do 200 miliona godina – kaže Thorne.

U studiji objavljenoj u časopisu Earth and Planetary Science Letters Thorne objašnjava otkriće dviju ili više golemih kamenih masa veličine kontinenta, koje se sudaraju na dnu Zemljinog plašta i postupno gomilaju jedna povrh druge.

To stvara područje djelomično rastopljenih stijena veličine Floride, za kojeg naučnici strahuju da bi moglo dovesti do jedne od dvije goleme erupcije.

Prva bi bila poput erupcije u Yellowstoneu prije 2 miliona godina, kad je pepeo prekrio Sjevernu Ameriku.

Druga mogućnost je golema poplavna bazaltna erupcija, koja je u prošlosti stvorila golema ognjena područja, poput bazaltnih stijena u kanjonu rijeke Columbia na sjeverozapadu SAD-a starih 17 do 15 miliona godina, ili indijske visoravni Dekan prije 65 miliona godina.

– Ove masivne erupcije dovode se u svezu s izumiranjem određenih vrsta – tvrdi Thorne.

Primjerice, nastanak platoa Ontong Java, uslijed erupcije prije 125 miliona godina, povezuje se s padom razina kisika i masovnim izumiranjem morskih organizama.

Još od početka 1990-ih naučnici znaju za postojanje dviju termokemijskih nakupina veličine kontinenta koje se nalaze na površini Zemljine jezgre i prostiru se ispod većine vulkanskih žarišta. Jedna se nalazi na području južnog Pacifika i prostire se sve do 20. stepeni sjeverne geografske širine, dok se druga nalazi ispod vulkanski aktivne Afrike.

U istraživanju je korišteno više od 4200 seizmograma nastalih u stotinama seizmometara postavljenih diljem svijeta koji su otkrili 50-ak dubinskih potresa s epicentrima 100-tinjak kilometara ispod Zemljinog plašta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.