Mekka: Zadivljujući prizori Kabe snimljeni iz zraka

Više od dva miliona muslimana iz svih krajeva svijeta nalazi se u svetom mjestu Mekki kako bi obavili petu islamsku dužnost hadž.

Saudijske vlasti saopćile su u subotu da je aktuelno hodočašće hadž, najveće islamsko godišnje okupljanje, prošlo bez sigurnosnih i zdravstvenih problema dok stotine hiljada hodočasnika obavljaju ovaj obred.

“Ovogodišnji hadž protekao je savršeno dobro”, izjavio je glasnogovornik saudijskog ministarstva unutrašnjih poslova Mansour al-Turki.

Procijenjenih 2,3 miliona muslimana širom svijeta prisustvuje hadžu koji se završava u nedjelju.

Muslimanski vjernici drugog dana Kurban-bajrama na mostu Jamarat obavljaju drugo bacanje kamenčića na Mini, bacanje koje simbolizira kamenovanje šejtana.

Sutra, u jutarnjem terminu, planirano je da hadžije obave i treće bacanje kamenčića, čime će biti kompletiran i ovaj dio hadžskog obreda.

Ekipa AA napravila je snimke iz zraka na kojima se može vidjeti područje Mine, gdje ovih dana borave hadžije, kao i Jamarat gdje vjernici obavljaju obred “kamenovanja šejtana”.

Inače, muslimanski vjernici započeli su prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, u Mini blizu Mekke, obred kamenovanja kamenog stuba koji simbolizira šejtana ili sotonu.

Muškarci u bijeloj odjeći i žene u haljinama koje pokrivaju cijelo tijelo pristupili su obredu koji se sastoji u bacanju sedam kamenčića na veliki kameni stub prvog dana i 21 kamenčića drugog i trećeg dana na tri stuba, veliki, srednji i mali.

mekka_kaba_harem_aa
mekka_kaba_harem_aa1
mekka_kaba_harem_aa2
mekka_kaba_harem_aa3
mekka_kaba_harem_aa4
mekka_kaba_harem_aa5
previous arrow
next arrow
Shadow

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.