Ministarstvo zdravlja poziva na strpljenje povodom odluke o otvaranju prijelaza

Ministarstvo zdravlja pozvalo je danas institucije na Kosovu i u Albaniji, kao i politi─Źke lidere i zvani─Źnike, da pomognu u prevazila┼żenju situacije izazvane koronavirusom, pre nego ┼íto pokrenu neistinite ili iskrivljene vesti o odluci o otvaranju kopnenih prelaza.

Ministarstvo zdravlja je saop┼ítilo da je u ovoj fazi preduzeta dodatna pa┼żnja radi olak┼íavanja mera protiv kovid-19 na Kosovu, izme─Ĺu ostalog, stavljanjem pod medicinski nadzor bilo koju osobu koja u─Ĺe na teritoriju Kosova, zbog ─Źinjenice da epidemiolo┼íka situacija nije stabilna i da je u nekim op┼ítinama zabele┼żen porast broja slu─Źajeva kovid-19.

“Kriterijumi za omoguc╠üavanje gra─Ĺanima Kosova i Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije ili gra─Ĺanima drugih zemalja koji ┼żele da u─Ĺu na Kosovo su da moraju da potpi┼íu meru o sedam dana samoizolacije. Ovo pravilo isklju─Źuje one gra─Ĺane, bez obzira na njihovo dr┼żavljanstvo, koji su po preporuci nadle┼żnih organa pro┼íli test u poslednja ─Źetiri dana pre pojave na prelazu”, navedeno je u objavi kosovskog Ministarstva zdravlja na Fejsbuk nalogu.

Kako je saopšteno, takva preporuka upućena je od Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, jer epidemiološka situacija na Kosovu i okolnim zemljama nije još stabilna.

U poslednjoj preporuci Instituta u Pri┼ítini insistiraju da dosada┼ínje mere za┼ítite gra─Ĺani praktikuju i u budu─çe, poru─Źeno je iz kosovskog Ministrastva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je podsetilo da je vrlo malo lekara na Kosovu koji vr┼íe testiranje na kovid-19, kao i da raspola┼żu sa malim brojem epidemiologa i mikrobiologa.

“Novi epidemiolo┼íki talas na Kosovu bio bi poguban za ─Źitav sistem, a malo je verovatno da bi sestrinske institucije Albanije mogle da pomognu u ovim uslovima. Zato pozivamo na strpljenje, razumevanje i solidarnost. Pro┼íli smo najte┼że, proc╠üi c╠üemo i ovaj trenutak. Niko to ne bi trebalo da do┼żivljava kao zabranu ulaska na Kosovo, vec╠ü kao neophodnu brigu o situaciji i kapacitetima koje ima Republika Kosovo”, poru─Źeno je iz kosovskog Ministarstvo zdravlja.

Ulazak na Kosovo je od 1. juna moguć na šest prelaza.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐