Mladenci iz Srbije su šokirali goste – u pozivnici su napisali koliko novca očekuju od njih

Janko i Marija su moji prijatelji i čim sam dobio poziv, odmah sam ih nazvao i rekao im da nisu normalni. ‘Ljudi, vi niste normalni, uvjetujete gostima s koliko novca vam trebaju doći na svadbu.’ To sam im rekao. No još veće iznenađenje bila je njihova reakcija, odnosno opušteno ponašanje, napisao je Marko na Facebooku i pokrenuo lavinu komentara.

Kaže kako je svaki gost dobio pozivnicu s detaljima koliko stoji stolica, odnosno, koliko se očekuje da stave u kuvertu – 45 eura. Mladenci, Janko R. i Marija S. vjenčat će se početkom rujna, a slavlje će biti u poznatom restoranu na beogradskoj Banjici, prenosi nova.rs.

Zamislite, uvrijedili su se što sam to komentirao. Pa, čekajte prijatelji, vi meni uvjetujete da vam donesem 45 eura, odnosno ne manje od toga jer ima toliko stolica, a pozvana je cijela moja obitelj, odnosno otac, majka, brat i ja, znači ako je stolac 45 eura po osobi, iz toga slijedi da mi kao obitelj moramo donirati najmanje 180 eura. Pazi, bogati – nastavio je Marko pa izračunao da bi obitelj s troje djece trebala dolazak na svadbu ‘platiti’ 200 eura, odnosno izdvojiti trećinu prosječne plaće u Srbiji.

Mislim da je potez Janka i Marije potpuno pogrešan jer prvo žele ‘potegnuti’ svadbu, odnosno našim darovima pokriti troškove svoje svadbe. Ne kažem da je loše, u Srbiji svi to rade, ljudi organiziraju svadbe da bi zaradili, ako ćemo pošteno. Ali ne trebaju nam mladenci govoriti koliko ćemo im novca donijeti kao vjenčani dar, nema smisla – rekao je i priznao da se jako razočarao.

Ovo su neki od komentara uz njegovu objavu:

‘Organizacija svadbe u Srbiji je za mladence postala biznis. Gleda se uloženo/dobiveno što je jako jadno i bijedno. Stavi koliko si u mogućnosti prije svega i koliko misliš da je u redu. Nemoj se praviti džek s poklonom, a kasnije, cijeli mjesec, obitelj ispašta zbog toga, a sve zato da se netko ne bi uvrijedio.’

‘Minimum koliko treba platiti je onoliko koliko koštaš mladence (cijena stolice, tj. klope), tako da im nisi na trošku dok uvećavate slavlje.’
‘Kome si drag, imat će razumijevanja ako nemaš novca.’
‘Mislim da je 50 eura sasvim dovoljno, a ako ste obitelj ili baš bliski, tad 100 eura.’
‘Ako si nebitan gost – 50 eura, a 100 ako ste imalo bliski. Ukoliko si kum treba dati barem 200 do 300.’

Kao i kod nas, i u Srbiji je običaj da se mladencima daruje novac, ali ipak gosti su ti koji bi trebali odlučiti koliko će dati.

izvor 24sata.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.