Mobilni telefoni češće služe za fotografisanje nego razgovor

Mobilni telefoni češće služe za fotografisanje, nego za obavljanje razgovora, pokazalo je istraživanje kompanije “LG Electronics”.

Tako je jer je mobilni telefon uvijek pri ruci, i ima sve više mogućnosti kojima prevazilazi prvobitnu svrhu: s njega se šalje elektronska pošta, služi kao podsjetnik i budilnik, preko njega se sluša muzika i gledaju televizija i filmovi, njime se pregleda internet, služi kao nekada mapa za kretanje gradom, putevima i kroz prirodu…

Istraživanje kompanije LG pratilo je navike korisnika mobilnih telefona u Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji gdje je 87 posto ispitanika izjavilo da mobilnim telefonom fotografišu najmanje jednom sedmično, dok je 82 posto reklo da bar jednom sedmično koriste telefon za – razgovor s nekim.

Rezultat istraživanja pokazuje da je kod 80 posto ispitanika upotreba kamere češća i od korištenja telefona za pregled društvenih mreža što je masovna navika.

Čak 61 posto ispitanika pri komunikaciji s nekim radije šalje fotografiju nego tekstualnu poruku. Fotografije djece i “selfiji” su najpopularniji u SAD, dok Korejci više šalju slike jela i putovanja.
Snimanje videa telefonom je popularno među 74 posto ispitanika jer smatraju da fotografije nisu dovoljne da prikažu neku atmosferu, a 68 posto snima i šalje video sa zanimljivih mjesta i vidikovaca.

To je omogućeno i time što neki uređaji, kaže LG, kao njegov “G7 ThinQ”, mogu da snimaju fotografije i video zapise u HDR kvalitetu, te je dovoljno ponijeti samo njih, a ne i kameru.

Istraživanjem je utvrđeno da se korisnici mobilnih telefona najviše žale na zamućene slike, na nedovoljnu “rezoluciju” kada se slika uveća, i na to što većina kamera telefona ipak ne može da postigne ono što može dobar foto-aparat.
Više od polovine, 54 posto ispitanika je priznalo da nije vješto u fotografisanju, a 63 posto je bez obzira na to nezadovoljno svojim finalnim produktom.

Jedna trećina žena u dvadesetim i tridesetim godinama je rekla da ima problema da “uhvati” dobar kadar kada fotografišu svoje kućne ljubimce dok se pomjeraju, a čak 74 posto žena je nezadovoljno fotografijama snimljenim kada nema dovoljno svjetla, piše “Beta”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana