Mobilnim telefonima gledaćemo kroz zid

Tim iz Teksasa, koji je predvodio profesor elektrotehnike dr. Kenet O, došao je do dva značajna znanstvena otkrića koja bi mogla otvoriti vrata novoj tehnologiji.

Prvo je neiskorišten raspon u elektromagnetskom spektru, a drugo je nova vrsta mikročipa.

Elektromagnetski spektar sastoji se od valnih duljina energije i mjeri sve frekvencije svjetlosti. Istraživanje dr. Oa zasnovano je na terahercnoj frekvenciji koja dosad nije bila dostupna za potrošačke uređaje.

Terahercni raspon nalazi se između mikrovalova i infracrvenih valova i omogućuje uređajima “prodru” kroz objekte slično kao rendgenski valovi.

Kada ti signali na terahercnom valu putuju od vašeg telefona, dio se vraća nazad a senzor u čipu ih hvata i od njih stvara slike.

Čipovi će biti proizvedeni pomoću jeftine CMOS tehnologije (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor). Ako terahercni signali mogu stvoriti slike s manje leće – što će biti slučaj s ovom tehnologijom – to znači manje para za leće i manju kameru.

“Kombinacija CMOSa i teraherc znači da možete staviti čip i prijamnik na pozadinu mobinog i pretvorite ga u džepni uređaj koji može da gleda kroz objekte”, kaže dr. O.

Tehnologija bi mogla koristiti za mnogo značajnije stvari od gledanja kroz zidove. Primjerice, u medicini bi mogla zamijeniti rendgen, au poslovnom svijetu detektore za krivotvorene novčanice.

I nemojte da vas brine da bi neko mogao da vas špijunira na daleko – znanstvenici i te kako vode računa o poštivanju privatnosti. Zato riješili da ovu tehnologiju učine mogućom samo na udaljenosti do 10 cm.

Izgleda da će Supermenov rendgenski vid biti omogućen svakom vlasniku mobilnog telefona.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.