Srpska nacionalistička ideologija dovela do genocida u BiH

Donia je istakao: “Mislim da nije dobro tražiti inspiraciju u bilo kojem od nacionalizama 90-ih godina, bilo da je riječ o hrvatskom, bošnjačkom ili srpskom nacionalizmu. Zbog toga što su svi ti nacionalizmi, a pogotovo srpski i hrvatski, zasnovani na separatizmu koji u sebi sadrži nasilje u svrhu osiguranja kombinacije etnički čiste teritorije i čistoće nacije koja živi na njoj. Ta otrovna kombinacija, srpska zemlja-srpski narod ili hrvatska zemlja-hrvatski narod, kao i neka manifestacija bošnjačkog nacionalizma, je nešto što ja vidim kao opasnost. To je u velikoj kontradikciji s onim čemu demokratski svijet i Evropa teže”.

Profesor historije na Univerzitetu Michigen, ekspert za Balkan i svjedok haškog Tužiteljstva u slučajevima protiv bivših lidera Srbije i Republike Srpske, Rober Donia, kazao je da “balkanski nacionalizmi uvijek prijete da izazovu nasilje, štetni su po stabilnost i ekonomski razvoj čitavog svijeta”.

Donia je podsjetio da je srpski nacionalizam oživljen u Srbiji sedamdesetih godina XX vijeka, a da je u BiH stigao u kasnim mjesecima 1989. i početkom 1990. “Kao forma nacionalizma, srpski nacionalizam je u tom periodu postao radikaliziran, ne samo zbog utjecaja Beograda i beogradskih intelektualaca već i zbog planova političkih vođa Srba iz BiH”, poručio je Donia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.