Možda BiH i ne trebamo u EU

Radmanović je dodao kako mu je drago što je Srbija uspjela nakon mnogo muka dobiti status kandidata za EU i što Hrvatska iduće godine postaje punopravna članica.

Mi iz BiH smo svi zadovoljni što naši susjedi napreduju prema EU i naš cilj ostaje Europska unija. Ako mi ove godine možemo konstatirati da nije sigurno da ćemo u sljedećih deset godina postati članica, morat ćemo postaviti pitanje trebamo li to raditi, istakao je Radmanović.

Dodao je kako jedan broj velikih sila, uključujući i EU, ne zna što da radi sa zapadnim Balkanom, te da između velikih sila postoji “tuča” za zapadni Balkan.

Zapadni Balkan je uvijek predmet zanimanja velikih sila. U ovom trenutku, i Ruska Federacija i Turska vraćaju se na svjetsku scenu, pored ostalog, i preko Balkana. I to je uvijek opasno za male narode u koje i mi spadamo. S druge strane, mi iz BiH nemamo jedinstven stav i potpuno su različiti pogledi iz Banja Luke i Sarajeva, pa i Mostara, rekao je Radmanović, prenosi Srna.

Kaže kako je Rusija prisutna ne samo u BiH, već na čitavom zapadnom Balkanu, pa i u EU, te da su njezine investicije veoma značajne, a da vanjska politika SAD “nije prioritetno Balkan, ali nije ni daleko od Balkana”.

Govoreći o članstvu u NATO-u, Radmanović je rekao kako će, prema neslužbenim informacijama, na Vijeću NATO-a u maju uvjet rješavanja vojne imovine biti “preskočen” i da će BiH biti članica akcijskog plana za članstvo u NATO.

To u suštini ništa neće mijenjati, jer sve ono što podrazumijeva plan za članstvo mi već ostvarujemo u reformi Oružanih snaga, a manje u političkom dijelu. Taj MAP bi se mogao uporediti s kandidatskim statusom u EU, dakle stvarno članstvo je još jako daleko, naglasio je Radmanović te dodao kako je iz Republike Srpske već najavljeno da će biti održan referendum kada dođe do toga, te da se nikada ne može jamčiti da će se sve zemlje suglasiti s članstvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.