Možda konačno rješenje za gojaznost i šećernu bolest

Dio biljke stevia koji se koristi kao zaslađivač, možda je konačno rješenje za gojaznost i šećernu bolest, tvrde naučnici.

Stevia se u Južnoj Americi koristi već stotinama godina, kao zaslađivač u hrani, ali i kao terapija za povišen krvni pritisak, gorušicu, uratnu artropatiju i dijabetes tipa 2.
 
Istraživanjem je utvrđeno da se uzimanjem 1.000 mg ekstrakta stevije dnevno, umanjuje nivo šećera u krvi poslije obroka, do 18 odsto kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2.
 
Ova biljka raste u Južnoj Americi i slađa je čak 300 puta od repe i šećerne trske.
 
“Stevia omogućava ljudima da uživaju u ukusu pravog šećera, a da pritom ne dobijaju na kilaži”, rekla je za “Daily Mail” dr. Margaret Ashwell sa Stevia instituta.
 
“Sada postoje velike šanse da se smanji količina šećera u prehrambenim proizvodima, kako bi se napredovalo u borbi protiv gojaznosti. “
 
Međutim, neki naučnici tvrde da ovaj prirodni šećer ne može da pomogne u trajnom gubitku kilograma, jer tijelo očekuje unos šećera na kakav je naviklo.
 
Ipak, za ovu biljku se sada interesuju mnoge kompanije, kažu istraživači, i naglašavaju da je moguće da u narednih nekoliko godina “Koka-kola” počne da je koristi u svojim proizvodima.
 
Ekstrakt iz stevije koji se koristi kao zaslađivač, 2011. godine je odobrila i Evropska agencija za bezbjednost hrane i od tada njegova upotreba raste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.