Postporođajna depresija češća kod neplanirane trudnoće

Žene koje su neplanirano ostale trudne imaju 11 posto veće šanse da zapadnu u postporođajnu depresiju, otkrilo je istraživanje sa univerziteta Sjeverna Carolina.

Stručnjaci govore da su te žene tokom drugog stanja mnogo više zabrinute hoće li negdje pogriješiti i kako će se snaći u nenadanoj ulozi majke, stoga nije ni čudno da nakon porođaja upadnu u depresiju.

U istraživanju je sudjelovalo oko 700 trudnica koje su podijelili u tri grupe: one koje su planirale trudnoću, one koje nisu uopće željele imati djecu i one koje su htjele, ali ne u trenutku kada im se to dogodilo. Zaključili su da je postporođajna depresija češća u prva tri mjeseca kod majki koje su imale neplaniranu trudnoću u odnosu na žene koje su je planirale (pet posto). Isti trend nastavio se i i godinu dana nakon porođaja – 12 posto u odnosu na samo tri posto kod žena koje su planirale trudnoću.

– Mnogi faktori pridonose pojavi postporođajne depresije. Međutim, rezultati našeg istraživanja pokazuju da neplanirana i neželjena trudnoća mogu biti jedan od značajnijih uvjeta za javljanje depresije. Neplanirana trudnoća koja je iznijeta do kraja može ostaviti dugoročne posljedice za ženu. Zato bi liječnici rodilju trebali pitati o tome kako je došlo do začeća kako bi unaprijed procijenili faktor rizika za postporođajnu depresiju – objasnila je koautorica studije Rebecca Mercier, piše Heraldscotland.

Žene koje pate od postporođajne depresije ili tzv. baby bluesa ne mogu u potpunosti uživati u svom djetetu zbog osjećaja iscrpljenosti i komplicirane emocionalne situacije, dok društvo novim majkama odmaže jer im nameće sliku sretne novopečene majke. Rezultati prijašnjih istraživanja pokazuju da na svaku majku koja pati od postporođajne depresije dolazi i jedan otac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.