Može li njemački šef diplomatije spasiti nuklearni sporazum

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mas (Heiko Maas) doputovao je u nedjelju u Teheran kako bi razgovarao s predsjednikom Hasanom Rohanijem (Hassan Rouhani) u sklopu evropskih napora za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i smirivanja rastućih napetosti između SAD i Irana.

Oprezno zatopljenje u odnosima Teherana i Vašingtona dogodilo se nakon što je Iran 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila o ograničavanju svojih nuklearnih aktivnosti. No, napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama ponovo su porasle otkako je 2018. predsjednik Doland Tramp (Trump) povukao Vašington iz sporazuma i ponovo nametnuo sankcije Iranu.


Zapadnoevropski potpisnici, uključujući Njemačku, žele spasiti nuklearni sporazum iako dijele Trampovu zabrinutost zbog iranskog programa balističkih projektila i njegove uloge u sukobima na Bliskom istoku. Može li njemački šef diplomatije utjecati na očuvanje sporazuma, ostaje da vidimo ishod razgovora.

Njemačka, Francuska i Britanija smatraju da nuklearni sporazum ostaje najbolji način za ograničavanja iranskog obogaćivanja uranija.

Njemački diplomatski izvori potvrdili su da će se ministar Mas sastati danas sa svojim kolegom po dužnosti Muhamadom Džavadom Zarifom (Mohamed Javad) i predsjednikom Rohanijem.

Mas se na putu za Teheran ovog vikenda zaustavio u Iraku gdje je upozorio na opasnosti bilo kakvog sukoba s Iranom za cijeli Bliski istok, te kazao kako su Evropljani uvjereni da vrijedi pokušati sačuvati nuklearni sporazum s Iranom.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana