Može li se jesti džem ako se na vrhu uhvatila buđ? Odgovor je jednostavan, ali vas može iznenaditi razlog zašto je tako!

Otvorite teglu tako priželjkivanog, mirisnog, domaćeg džema od malina ili smokava napravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledajte sivo-smeđe, čupave mrlje buđi. Šta nam je činiti?

Buđ na džemu

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspešno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Šta raditi sa njom

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi deo gljivice.Činjenica je da se većina toga već odavno proširila na samo dno. Stoga uklanjanje nekoliko kašika džema sa površine neće potpuno rešiti gljivicu od plesni.

Takođe, nažalost, grejanje u mikrotalasnoj, smrzavanje ili čak ključanje neće ukloniti to. Neverovatno su izdržljivi i nestaju samo pod uticajem vrlo dugog tretmana na visokoj temperaturi.Uzimajući u obzir sve gore navedeno, može se izvesti jedan zaključak: kad vidite buđ na džemu, mirno ga bacite u kantu za smeće.I u sledećoj sezoni voća pripremite džem u potpunosti poštujući sva pravila.Pored toga, ne zaboravite da džem treba čuvati u prostoriji u kojoj nema viška vlage i u koju direktna sunčeva svetlost ne prodire.

Izvor:kurir.rs

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook