Muftija Trnava traži 10 miliona eura od Vlade Kosova

Glavni muftija islamske zajednice na Kosovu, Naim Trnava je iskoristio nastup na TV-u u subotu uveče da bi zatražio od naše zemlje 10 miliona eura budžet za svaku godinu, iznos koji će zadovoljiti ovu instituciju, između ostalog da bi dali plate imamima širom Kosova.

Govoreći o ovom pitanju Trnava je izjavio da institucija koju on predvodi funkcioniše zahvaljujući solidarnosti dobrih ljudi.

On se takodjer požalio na nedostatak zakona o vjerskim zajednicama.

“Nedostatak jednog takvog zakona i 14 godina nakon rata je zaista grijeh”.

Muftija je na spisku pritužbi dodao i činjenicu da djevojčicama sa maramama nije dozvoljen ulazak u školama. Muftija se takodjer žalio na nedostatak povjerenja u nastavi obrazovnih institucija Kosova.
On je komentariosao i na prisustvo vehabija i fundamentalista na Kosovu odbacivši njihovo pravo da budu ovdje i naglasivši da institucije Kosova koje se bave bezbjednošću zemlje, ukoliko imaju informacije o njihovom prisustvu da se odmah pozabave sa time.

U međuvremenu, dok je govorio o izborima unutar Islamske Zajednice Kosova, Muftija nije odgovorio direktno već je izjavio da će to zavisiti od volje  vjernika. Međutim, on je ostavio i otvorenu mogućnost da se kandiduje, rekavši da i u politici ima premijera koji drže po 3-4 mandata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.