Muftija Zukrlić: Dijaspora svjesna jer je slobodnija (Foto)

Naime, kao što je bilo i najavljeno, u subotu (17. mart), održana je Promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu (BKZL).

Tom prilikom, okupilo se više od hiljadu (1000) Bošnjaka i Bošnjakinja, a također i zavidan broj Luksemburžana, kako bi podržali BKZ u Luksemburgu, i pozdravili govornike skupa, koji su za tu priliku doputovali iz matice Bosne, Sandžaka i Kosova. Skup je moderirao gosp. Mehdija Čelebić.

Prisutnima se najprije obratio gosp. Faruk Ličina, predsjednik BKZ-a u Luksemburgu. Nakon njega, prisutne je pozdravio predsjednik udruzenja CLAE, gosp. Furio Berardi. CLAE je dugogodišnji organizator jednog od najvećeg kulturološkog događaja koji se odvija jednom godišnje u Luksemburgu – Festivala migracija, kultura i građanstva, u okviru kojeg je bila upriličena Promotivna skupština BKZ-a u Luksemburgu. Uslijedilo je prikazivanje skraćene verzije filma “Vjeronauka”, autora Jasmina Mulahusića. Film je jedan jedan od prvih uspješnih projekata BKZ u Luksemburgu.

Tretira pitanje pokušaja negiranja dijela bošnjačkog identiteta, te se osvrće i na poznatu praksu likvidiranja uglednih bošnjačkih velikana i intelektualaca. Nakon filma, riječ je uzeo gosp. Sabahudin Selimović, predsjednik SHOURE, Islamske zajednice u Luskemburgu.

Uslijedilo je obraćanje predsjednika BKZ-a, i ujedno prvog domaćina skupa – gosp. Jahje Fehratovića, a odmah nakon njega, prisutnima se obratio i gosp. Hazbija Kalač, u svojstvu predsjednika BKZ-a Crne Gore, kao i gosp.

Almir Muratović, predsjednik BKZ-a za Petnjicu i Berane. Nakon njih, prisutne je poselamio i glavni urednik novoosnovanog bošnjačkog magazina PanBošnjak, dr. Nedžad Latić. Uslijedilo je obraćanje teologa i islamskog psihologa, gosp. Edina Tule, koji je trener na interaktivnim seminarima emocionalne inteligencije i islamske psihologije i autor knjiga koje tretiraju savremene interpretacije kur’anskih značenja.

Nakon toga, kratko se prisutne je poselamio i gosp. Hako Duljević, veliki vakif i jedan od najuspešnijih sandžačkih biznismena u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi na čelu više institucija od velikog značaja za Bošnjake. U svojstvu zamjenika ministra dijaspore Vlade Republike Kosova, prisutnima se obratio gosp.

Ćerim Bajrami. I na kraju, najavljeno je obraćanje specijalnog gosta večeri, Glavnog muftije u Srbiji, Muamera ef. Zukorlića. Sam njegov izlazak na govornicu je predstavljao pravi spektakl, jer je propraćen gromoglasnim tekbirima iz stotine grla i gromkim aplauzom.
Muftija Zukorlić je još jednom dokazao da ga je Uzvišeni Stvoritelj obdario sažetim govorom i liderskim sposobnostima. Na svaki njegov spomen obnavljanja autonomije Sandžaka, salom bi odjeknuo žestok aplauz, što samo potvrđuje, da su prisutni Bošnjaci i Bošnjakinje svjesni značaja neminovnog povratka autonomije Sandžaka.

Dijaspora svjesnija jer je slobodnija

U svom obraćanju, Muftija je istakao da «zahtjev za obnovu autonomije Sandžaka nije ćeif, već neminovnost». Također je istakao da je «Beograd uhvatio mačka za rep, i da nemamo mi oštru retoriku, već ima mačak oštre nokte». Muftija Zukorlić je čestitao BKZ-u u Luksemburgu na organiziranju tako uspješnog promotivnog skupa, te je naglasio da je «dijaspora svjesnija jer je slobodnija».

Pored nadahnutih obraćanja gore navedenih izlagača, pozitivnoj atmosferi je doprijenilo i izvođenje sevdalinki na tradicionalan i vrlo originalan način, od strane Semina Rizvića iz Bosne. Njegov zadnji album sevdalinki je posvećen Sandžaku, i izašao je iz produkcije prije samo nekoliko dana, pod pokrovoteljstvom BKZ-a Luksemburga.

Značajno je još navesti da su skupu prisustvovali i predstavnici Zajednice Sandžačke dijaspore (ZSD), te predstavnici bošnjačkih udruženja iz Holandije, Njemačke, Francuske, Belgije, Danske i Švedske.

Poslovni ručak i intervju

Također, istog dana, prije Promotivne skupštine, održan je poslovni ručak Muftije i njegovih bliskih saradnika, i uspješnih bošnjačkih privrednika u Luksemburgu, s ciljem upoznavanja, umrežavanja kroz Sandžak biznis asocijaciju i Bošnjacku nacionalnu fondaciju, čiji predsjednik, gospodin Hako Duljević je također prisustvovao skupu.

Nakon ručka, medijska sekcija BKZ-a u Luksemburgu je napravila video intervju s muftijom Zukorlićem, s namjerom da isti bude preveden na njemački i francuski jezik – da bi nakon toga bio proslijeđen na sve relevantne adrese evropskih institucija i nevladinih organizacija u Luksemburgu, i šire, s ciljem internacionalizacije pitanja diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku.

U danima koji su pred nama, bićete u prilici da čitate detaljni izvještaj sa skupa, a također, BKZ u Luksemburgu se potrudila da sve proprati okom kamere, tako da ćete nakon obrade snimka, biti u prilici da uživate u gledanju istog.

Sve čestitke Bošnjacima Luksemburga i dijaspore. Bošnjačka kulturna revolucija je nezaustavljiva.

Izvor: Bosnjaci.net

BKZ Luksemburg 17 mart 2012 3

BKZ Luksemburg 17 mart 2012 7

BKZ Luksemburg 17 mart 2012 8

BKZ Luksemburg 17 mart 2012 9

BKZ Luksemburg 17 mart 2012 cerim

BKZ Luksemburg 17 mart 2012 Hazbija

BKZ Luksemburg 17 mart 2012 zukorlic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.