Muškarci koji do 40. oćelave skloniji raku prostate

Muškarci kojima se kosa počne prorjeđivati prije 40. godine izloženi su povišenom riziku od najčešćeg oblika raka u Europi – raka prostate.

Australski su istraživači proučavali uzorke gubitka kose kod gotovo 9.500 muškaraca koji su se s ovim problemom susreli u ranoj dobi te potvrdili prethodne studije koje su sugerirale kako ćelavost može biti povezana s razvijanjem raka prostate.

Tačni razlozi nisu jasni, no istraživanja su dala naslutiti da je odgovorna povišena razina testosterona, hormona koji može djelovati kao okidač razvoja kancerogenih stanica, ali koji također inhibira rast kose. Smatra se da on štetno utiče na folikule kose jer djeluje na receptor hormona i usporava rast kose.

Istraživači Vijeća za rak države Victoria pratili su gotovo 9.500 muškaraca starih između 40 i 69 godina koji su ocijenili svoj stupanj gubitka kose do 20. ili do 40. godine. Istraživači su analizirali ko je od njih kasnije razvio rak prostate i s koliko godina. Ustanovili su kako su muškarci koji su bili gotovo ćelavi do 40. godine znatno skloniji razvijanju raka prostate u 50-ima ili 60-ima.

“I rak prostate i gubitak kose stanja su koja su čvrsto povezana s godinama, a ovise o hormonima. Ustanovili smo da ćelavost u 40. godini može biti marker za povećani rizik ranog nastajanja raka prostate”, zaključili su australski istraživači čija je studija objavljena u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.