Na komemoracija Zukorlić i Cerić: 19 godina od ubistva Bošnjaka iz voza u Štrpcima

Voz 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, 27. februara 1993. godine zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz njega izvela 19 putnika od kojih je 18 bošnjačke nacionalnosti i kasnije ih svirepo ubila.

Općina Prijepolje će kao i svake godine, danas organizovati tradicionalni prijem za porodice otetih i ubijenih putnika, a u 15.00 sati, na spomeničkom kompleksu “Štrpci”, u tom gradu, govoriće predsjednik Općine Dragoljub Zindović i predsjednik Skupštine opštine Jusuf Muškić.

Slično kao i prošle godine, odvojen program posvećen godišnjici otmice putnika u Štrpcima organizuje Islamska zajednica u Srbiji.

U Domu kulture u Prijepolju održaće se komemorativna akademija “Štrpci bez mezara” na kojoj će govoriti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

“Mimohodom šutnje” glavnom prijepoljskom ulicom do spomeničkog kompleksa, učesnici komemorativne akademije će još jednom podsjetiti na zločinačku otmicu i likvidaciju nedužnih građana.

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz bivše SRJ, odnosno Srbije, iz voza broj 671 u željezničkoj stanici Štrpci izvršila je paravojna formacija “Osvetnici” iz RS, pod komandom Milana Lukića.

Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.